JLL: Vastgoedbeleggers voorzien nog snellere groei Nederlandse portefeuilles

0

Vastgoedbeleggers willen in de komende twee jaar 15 procent netto-groei van hun Nederlandse vastgoedportefeuilles realiseren. Dat blijkt uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van vastgoedadviseur JLL.

De meest opvallende resultaten uit het onderzoek:
• Portefeuillegroei van 15 procent in de komende twee jaar
• Beleggers optimistisch door huurgroeipotentie
• Acquisitie vooral gericht op sectoren Alternatives en Industrial & Logistics

JLL ondervroeg nationale en internationale beleggers met een totale Nederlandse portefeuille van € 53,4 miljard. Gezamenlijk verwachten zij in 2019 en 2020 voor € 10,3 miljard aan vastgoed te verwerven. Tegelijkertijd verwachten zij voor € 2,4 miljard aan vastgoed te verkopen. Dat betekent dat zij samen aan het einde van 2020 naar verwachting ruim € 61,2 miljard aan Nederlands vastgoed in hun portefeuilles zullen hebben.

De ondervraagde beleggers voorzien daarmee een groei van 15 procent in twee jaar. In de afgelopen jaren was dat nog 10 procent. Vooral de huidige lage rentestand, de stabiele huurinkomsten en een gebrek aan alternatieve beleggingskansen maken dat zij deze snellere groei voorzien. Beleggers zien ook ontwikkelingen die juist verstorend zouden kunnen werken voor de vastgoedbeleggingsmarkt. Respondenten noemen de mogelijk oplopende rente, geopolitieke factoren en economische neergang als mogelijke uitdagingen.

De beleggers richten hun acquisitiestrategieën vooral op de sectoren Alternatives en Industrial & Logistics. Deze sectoren laten de sterkste netto-groei zien, van respectievelijk 73 procent en 33 procent. Binnen de Alternatives sector gaat de interesse met name uit naar hotels, datacenters en zorgvastgoed. De ondervraagde beleggers verwachten de meeste waardegroei in de sectoren Offices en Industrial & Logistics. Vooral toenemende schaarste op de gebruikersmarkt stuwt deze groei, zo verwachten zij.

JLL voerde het jaarlijkse beleggersonderzoek uit onder particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers met vastgoedbezit in Nederland. Dit jaar deed de vastgoedadviseur dat voor de 27e keer. JLL presenteerde de resultaten tijdens Realwise 2018. Dit jaarlijks terugkerende evenement van het bedrijf vond plaats op 22 november in de Hermitage in Amsterdam.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL: “Als we naar de resultaten kijken, zien we positieve vooruitzichten voor de komende twee jaar. We kunnen een aanhoudende investeringsdruk verwachten in 2019 en 2020. We zien dat beleggers zich blijven focussen op gebieden en gebouwen met huurgroeipotentie. De vraag is echter of Nederland in relatieve zin niet te duur wordt ten opzichte van andere West-Europese landen. Daardoor dreigt het gevaar dat het kapitaal Nederland gaat verlaten.”

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/1051/vastgoedbeleggers-voorzien-nog-snellere-groei-nederlandse-portefeuilles

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?