NVB: In september ruim 4% minder nieuwe koopwoningen verkocht dan jaar eerder

0

In de maand september hebben de gezamenlijke bouwers en ontwikkelaars 2.879 nieuwe woningen verkocht. Tot en met september werden in totaal 24.610 nieuwe koophuizen geregistreerd, 4,3% minder in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Tot 2040 moeten 1 miljoen woningen gebouwd worden. Om te voldoen aan die behoefte hebben we in de Nationale Woonagenda met elkaar afgesproken dat er 75.000 woningen per jaar bij moeten tot 2025. Met de huidige verkoopdaling ruim 4% minder nieuwe koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder, raken we helaas alleen maar verder van dit doel verwijderd. NVB heeft haar jaarprognose voor 2018 inmiddels dan ook opnieuw naar beneden bijgesteld. Verwacht wordt dat de verkoop aan het einde van dit jaar rond de 33.000 nieuwe koopwoningen zal liggen. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 36.000.

De verkoopdaling bij de woningbouwers kent verschillende oorzaken. Op de korte termijn het gebrek aan handjes. Tijdens de crisis hebben ruim 230.000 vakkrachten de branche verlaten en zij keren slechts ten dele terug. Ook zijn er sowieso tekorten aan bouwmaterialen en componenten. Hierdoor stijgen de bouwkosten, waardoor veel projecten onrendabel worden. “Om de bouwkosten niet nog verder op te laten lopen, zal niet te hard geduwd moeten worden op dat harde aantal van 75.000 woningen”, aldus Nico Rietdijk, directeur NVB. “Eén ding is zeker, we gaan dat aantal echt niet halen en hoe harder we blijven duwen, hoe meer we uit beeld raken door verder oplopende tekorten.” Tegelijkertijd merken de bouwers ook bij gemeenten een tekort aan handjes, waardoor procedures meer tijd vergen. NVB spoort bouwers en gemeenten daarom aan om elkaar juist in deze tijd de helpende hand te bieden.

Op wat langere termijn dreigt het locatievraagstuk een groot struikelblok te worden. Rietdijk: “Met alleen binnenstedelijk bouwen komen we er niet. Om echt tempo te maken ontkomen we er niet aan om meer buiten de stad te bouwen en tegelijkertijd de problemen binnenstedelijk zo snel mogelijk op te lossen. Waarbij de aanwezigheid van voldoende groen zowel binnen als buiten de stad even belangrijk is.”

 

https://www.nvb-bouw.nl/nieuws/2018/10/29/in-september-ruim-4-minder-nieuwe-koopwoningen-verkocht-dan-jaar-eerder.html

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?