Boek ‘Een kunstwerk van baksteen’ over geschiedenis en restauratie van Het Schip

0

Museum Het Schip is de uitgever van ‘Een kunstwerk van baksteen’. In het tweetalige, kloeke en rijk geïllustreerde boek schrijven zes specialisten over de geschiedenis en recente restauratie van het wereldberoemde Amsterdamse volkswoningbouwcomplex Het Schip.

Het Schip aan het Amsterdamse Spaarndammerplantsoen is hét icoon van sociale woningbouw en de architectuur van de Amsterdamse School. Het ‘arbeiderspaleis’ werd in 1919-1921 gebouwd voor de socialistische woningbouwvereniging Eigen Haard. Aanstormend architect Michel de Klerk was de ontwerper van het wereldberoemde bouwwerk, dat bestaat uit 102 woningen, een postkantoor en een kleuterschool. Van 2015 tot 2018 werd Het Schip, waarin ook het Museum voor de Amsterdamse School is gevestigd, ingrijpend gerenoveerd. In het boek Een kunstwerk van baksteen schrijven zes specialisten die aan de renovatie meewerkten over de geschiedenis, betekenis en restauratie van het bouwwerk.

De restauratie van Het Schip kent vele interessante aspecten. Zo maakte de Amerikaanse Getty Foundation onderzoek mogelijk naar beeldbepalende elementen die bij vorige renovaties niet goed waren opgelost. Met actuele kennis is het uiterlijk van het gebouw teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De voordeuren bijvoorbeeld waren in de loop der tijd steeds donkerder groen geschilderd, waardoor de portieken wat somber oogden. Nu hebben ze met het Zaanse groen waar Michel de Klerk voor koos, weer een vrolijker uitstraling. In het boek worden alle overwegingen en keuzes, werkwijzen en gebruikte materialen bij de renovatie beschreven. Van de bakstenen en het glas in lood en van ‘de leeuwenkop’ tot ‘de sigaar’, bijnamen van bijzondere elementen van het totaalkunstwerk. Hoogtepunt van het woonblok is het torentje dat niet boven op een kerk, maar op een woning staat. Die woning is nu onderdeel van Museum Het Schip en ingericht als arbeiderswoning uit de jaren 1920.

EEN KUNSTWERK VAN BAKSTEEN
Auteurs: Petra van Diemen, Ton Heijdra, Niko Koers, Cisca van der Leeden, Ramon Pater en Richelle Wansing, fotografie: Leontien van Geffen, Het Nieuwe Instituut, Beeldbank Stadsarchief Amsterdam e.v.a., vormgeving: Edwin Boering

ISBN 978-90-814397-6-3, NUR 648. Prijs: 45 euro, formaat: 23 x 30 cm, gebonden, harde kaft, 324 pagina’s, meer dan 350 foto’s full color, archieffoto’s in zwart/wit, blauwdrukken en ontwerpschetsen

Uitgever: Museum Het Schip, Amsterdam. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Getty Foundation, Keeping It Modern subsidie initiatief.

Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?