Noord-Nederland blijft achter op overspannen huurmarkt

0

Friesland, Drenthe en Overijssel goedkoopste provincies in vrije sector.

De huurprijzen van vrije sectorwoningen in de noordelijke provincies wijken steeds verder af van huurprijzen in de rest van Nederland. In Friesland, Overijssel en Drenthe komt de vierkante meterprijs niet boven de € 10,00 per maand uit, terwijl het landelijke gemiddelde op € 15,82 ligt. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Pararius.

De ontwikkeling in het Noorden is opvallend: in vrijwel alle overige provincies stegen de prijzen afgelopen kwartaal opnieuw ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar, in Friesland en Drenthe daalden de prijzen echter licht. Nieuwe huurders in Friesland en Drenthe betaalden nog geen €9,00 per vierkante meter per maand. In Overijssel stijgen de prijzen wel al enkele kwartalen op rij, maar de huurprijzen zijn nog altijd relatief laag. Nieuwe huurders betalen er gemiddeld € 9,88 per vierkante meter per maand, een stijging van 4,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Groningen is een opvallende provincie: daar stegen de prijzen onder invloed van de stad Groningen tot €13,45 per vierkante meter per maand, maar dat is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, een vertekend beeld. “De meeste woningen op Pararius bevinden zich in Groningen (stad, red.). Daar nemen de huurprijzen flink toe omdat steeds meer mensen in de stad willen wonen. In de omliggende steden en dorpen zijn de huurprijzen een stuk lager.”

Druk op de woningmarkt in de Randstad het grootst
Volgens De Groot trekken steeds meer mensen vanuit het Noorden naar de Randstad, waar de druk op de woningmarkt steeds groter wordt. “Midden-Nederland, met de Randstad als nummer één bestemming, heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen,” stelt hij.

De druk op de woningmarkt in de Randstad is ook zichtbaar in de cijfers van Pararius. In Zuid-Holland betaalden nieuwe huurders €15,09 per vierkante meter per maand, ruim 8 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs in Noord-Holland liep het afgelopen kwartaal op tot €20,66 per vierkante meter (+2,8%). Niet alleen Amsterdam is daar populair, ook de prijzen in bijvoorbeeld Haarlem en Amstelveen zitten flink in de lift.

Rotterdam duurder dan Den Haag
Rotterdam stijgt dit kwartaal voor het eerst zelfs boven Den Haag uit: een huurder betaalt daar per vierkante meter € 15,85 per maand, een stijging van maar liefst 12,65 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam wordt daarmee steeds kleiner. Nog steeds betaalt een huurder in Amsterdam veruit het meest: gemiddeld € 22,79 per vierkante meter per maand.

Grote steden buiten de Randstad worden duurder
Ook buiten de Randstad zijn tekenen van oververhitting zichtbaar. In steeds meer middelgrote steden nemen de huurprijzen toe. In Nijmegen (+10,7%) en Enschede (+10,9%) stegen de prijzen, net als vorig kwartaal, met meer dan 8 procent. Ook in Den Bosch (+9,7%), Eindhoven (+8,6%), Tilburg (+8,0%) en Almere (+7,3%) stegen de prijzen. De grootste stijging werd gemeten in Apeldoorn (+22,8%).

Gemiddelde landelijke huurprijs stijgt door
Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in Nederland gemiddeld € 15,82 per vierkante meter per maand, een stijging van 6,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Het landelijk gemiddelde is opgebouwd uit kale, gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen. Gemeubileerde en gestoffeerde huurwoningen hebben de meeste invloed op de landelijke huurprijs: deze oplevervormen zijn namelijk duurder en worden meer aangeboden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?