CBRE: Record aan vastgoedbeleggingen in eerste half jaar

0

Particuliere beleggers investeren steeds meer in commercieel vastgoed.

In de eerste helft van 2018 is er voor ruim EUR 10 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Nooit eerder lag het beleggingsvolume zo hoog in een eerste half jaar. Ook is er een sterke toename te zien in vastgoedinvesteringen door particuliere beleggers. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Sterke eerste helft voor woningbeleggingen
Van het totale beleggingsvolume in H1 2018 werd het meest belegd in woningen, terwijl traditioneel gezien de kantorenmarkt de grootste sector is. Er werd een recordbedrag van EUR 3,6 miljard geïnvesteerd in woningen, mede gedreven door de overname van een woningportefeuille van Nationale Nederlanden door Vesteda voor EUR 1,5 miljard. Opvallend is ook de toename van beleggingen in hotels: EUR 826 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van H1 2017. Dit is het hoogste beleggingsvolume in deze sector tot nu toe.

Meer investeringen door particuliere beleggers
Opmerkelijk is de toename van het aantal kleine tot middelgrote transacties tot EUR 15 miljoen, een segment waarin vooral particuliere beleggers actief zijn. In H1 2018 was het investeringsvolume in deze markt EUR 1,4 miljard, een groei van 35% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Particuliere beleggers, veelal ondernemers met een achtergrond in het MKB, kopen bijvoorbeeld een object als een kantoor of winkelpand, om het verder te ontwikkelen door middel van renovatie en/of door het een nieuwe bestemming te geven. Na een aantal economisch goede jaren zijn deze ondernemers steeds actiever op de professionele beleggingsmarkt.

In de huidige markt zien institutionele beleggers nu het moment om hun vastgoedportfolio’s op te schonen. Ze focussen zich meer op vastgoed in hun kernregio die past binnen hun actuele vastgoedstrategie. Particuliere beleggers springen hier op in en maken hiermee hun rentree in de vastgoedmarkt. Daarbij zijn de financieringsmogelijkheden verbeterd. Als gevolg hiervan zie je steeds meer vastgoedbeleggingen door het hele land, een duidelijke verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

Particuliere investeringen in regio
Van de transacties tot EUR 15 miljoen werd het meest belegd buiten de vier grote steden: 66% van de investeringen vond plaats in de rest van Nederland. Van de grote steden was de meeste activiteit te zien in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Buiten de vier grote steden werd het meest geïnvesteerd in opeenvolgend Eindhoven, Arnhem, Groningen, Maastricht en Helmond.

 

http://nieuws.cbre.nl/record-aan-vastgoedbeleggingen-in-eerste-half-jaar/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?