JLL: Retailmarkt trekt aan en huurprijsdaling vlakt af

0

• Huurprijsdaling van Nederlands winkelvastgoed vlakt af. Op 1 januari lagen de huurprijzen gemiddeld 1,32% lager dan in 2017;
• Enkele grote steden laten (flinke) huurprijsstijging zien. Dit komt hoofdzakelijk door een impuls die in deze gebieden plaatsvindt;
• Hoogste huurprijs wordt aan de Kalverstraat in Amsterdam gerealiseerd en bedraagt € 2.950 per m² per jaar.

De daling van winkelhuurprijzen in Nederland vlakt af. Dat blijkt uit de Huurprijzen Special 2018 van JLL. De gemiddelde huurprijs daalde in 2017 (ten opzichte van 2016) nog met 2,7%, maar die daling vlakt nu af. Op 1 januari lagen de huurprijzen in de 189 onderzochte winkelstraten- en centra 1,3% lager dan een jaar eerder.

In het onderzoek zijn de huurprijzen in 189 winkelstraten- en centra onderzocht, verdeeld over 74 gemeenten in Nederland. In het totaal is de huurprijs op 15 locaties gestegen, op 90 plaatsen stabiel gebleven en op 84 plaatsen gedaald.

Top-10 grootste stijgers tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018
1. Damrak, Amsterdam (33,3%)
2. Rokin, Amsterdam (14,3%)
3. Markt, Gouda (7,1%)
4. Ferdinand Bolstraat, Amsterdam (7,1%)
5. Kinkerstraat, Amsterdam (6,3%)
6. Hoogstraat, Rotterdam (5,9%)
7. Nieuwendijk, Amsterdam (4,7%)
8. Eindstraat, Breda (4,6%)
9. P.C. Hooftstraat, Amsterdam (4,6%)
10. Hoog Catharijne, Utrecht (4,2%)

Amsterdamse winkelstraten domineren top 10 duurste winkelstraten
Amsterdam domineert de top-10 van hoogste winkelhuren in Nederland. Zes van de tien duurste winkellocaties van Nederland zijn gelegen in de hoofdstad en geen enkele locatie buiten Amsterdam is duurder dan de winkelstraten in het centrum van de stad. De waargenomen stijgingen in Amsterdam zijn een gevolg van een impuls in het centrum. Het Damrak en Rokin zijn goede voorbeelden waar retailers en horeca uitbaters bereid zijn om hogere huurprijzen te betalen dan in het verleden vanwege de grote stroom aan toeristen. Voor het Damrak geldt daarnaast dat de ruimere openingstijden (in vergelijking met traditionele winkelstraten) potentie bieden om gedurende een langere periode omzet te genereren.

Ook in andere grote steden is een stijging van de tophuurprijs veelal toe te schrijven aan een impuls binnen het winkelgebied. In Breda heeft er een kwaliteitsimpuls plaatsgevonden met de heropening van winkelcentrum De Barones. De kwaliteitsimpuls heeft positief doorgewerkt in het gehele centrum, waar winkeliers bereid blijken om meer te betalen voor winkelruimte dan een jaar geleden. Ook in Utrecht, waar het vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne in 2017 haar deuren (gedeeltelijk) opende, was ruimte voor een stijging van de huurprijs. Daarnaast staat de Lange Elisabethstraat op de 8e plaats van duurste winkellocaties.

Naar verwachting worden de verschillen tussen relatief kleine (< 100.000 inwoners) en grote steden nog groter in 2018. De huurprijsdaling zal vooral in kleine steden doorzetten, terwijl grote steden een stabilisatie of stijging tegemoet kunnen zien. Er ligt potentie voor steden in het groeiende toerisme, het verruimen van openingstijden en het doorvoeren van kwalitatieve verbeteringen aan het vastgoed. Ook de steeds grotere inmenging van zogenaamde e-commerce partijen in fysieke winkels is positief. De grenzen tussen online en offline retail vervagen steeds meer, waardoor de consument op ieder moment van de dag op de gewenste locatie aankopen kan doen.

Download de volledige Huurprijzen Special 2018 hier.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/988/retailmarkt-trekt-aan-en-huurprijsdaling-vlakt-af

Share.

Comments are closed.