CBRE: “Amsterdam heeft grootste daling kantorenleegstand van Europa”

0

Amsterdam heeft de grootste daling in leegstand van kantoorruimte ten opzichte van andere grote Europese steden. De kantorenleegstand in onze hoofdstad daalde van 11,2% in 2016 naar 7,6% in het tweede kwartaal naar 2017. (Dit is een daling van 360 basispunten.) Op de tweede plaats staat Berlijn. Hier daalde de leegstand van 6% naar 3,9% (210 basispunten). Frankfurt zag de leegstand dalen van 12% naar 11% (100 basispunten) en komt hiermee op een derde plaats. Dit is één van de conclusies uit het ‘Global Gateway Cities’-rapport van internationaal vastgoedadviesbureau CBRE.

Rudolf de Boer, Managing Director bij CBRE, herkent de ontwikkeling die plaatsvindt in Amsterdam:“Er is veel vraag naar met name kwalitatief goede kantoorruimte in de hoofdstad. Al drie jaar op rij zien wij de kantorenleegstand afnemen. De groeiende vraag, transformatie en beperkte nieuwbouw van kantoorgebouwen zorgen voor een toenemende krapte op de kantorenmarkt. Naar verwachting zal de leegstand dit jaar verder dalen naar 6,5%.”

Grote aantrekkingskracht
Uit het onderzoek blijkt dat de aantrekkingskracht van de hoofdstad ook groeit door de aanwezigheid van bedrijven in de Tech-sector, zoals Booking.com, Netflix en Uber. Het innovatieve karakter van Amsterdam is een belangrijke reden voor veel bedrijven om zich hier te vestigen. Amsterdam onderscheidt zich als een zeer internationale stad met een meertalige, jonge beroepsbevolking ten opzichte van andere Europese steden.

Punt van aandacht
De grote vraag naar Amsterdamse kantoorruimte heeft ook een keerzijde. Rudolf de Boer: “Punt van zorg is hoe we de sterke positie en vestigingsklimaat van Amsterdam ten opzichte van andere Europese steden in de toekomst kunnen behouden als er steeds minder kantoorruimte beschikbaar is. Ik zie dit als een gezamenlijke opgave van de markt én de stad Amsterdam.”

In het Global Gateway Cities-rapport van CBRE is onderzoek gedaan naar de vastgoedontwikkelingen in negen grote Europese steden. Dit zijn: Amsterdam, Berlijn, Frankfurt, Londen, Milaan, Madrid, München, Parijs en Stockholm.

“Er is veel vraag naar met name kwalitatief goede kantoorruimte in de hoofdstad. Al drie jaar op rij zien wij de kantorenleegstand afnemen. De groeiende vraag, transformatie en beperkte nieuwbouw van kantoorgebouwen zorgen voor een toenemende krapte op de kantorenmarkt. Naar verwachting zal de leegstand dit verder dalen naar 6,5%.”
Rudolf de Boer, Managing Director

 

http://nieuws.cbre.nl/cbre-amsterdam-heeft-grootste-daling-kantorenleegstand-van-europa/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?