Piet Adema nieuwe voorzitter NVB

0

Piet Adema is de nieuwe voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De leden van de brancheorganisatie gingen donderdag 16 november tijdens de jaarvergadering in Fort Voordorp met zijn voordracht akkoord. Piet Adema, onder andere landelijk bekend als voorzitter van de ChristenUnie, wil het NVB-geluid vooral binnen de Haagse politiek en in de samenleving meer laten horen. “De maatschappelijke waarde die wij als sector hebben, moeten wij veel meer laten zien.” Hij volgt Johan Groen op die vanaf 2012 voorzitter was.

De bouw is voor Piet Adema geen onbekend terrein. Na een directiefunctie bij de Breman Groep werd hij eind jaren negentig regiodirecteur bij Homij/Volker Wessels. “Daar heb ik de liefde voor de bouw ontwikkeld”, zegt Piet Adema. “Tot 2006 ben ik bij projecten betrokken geweest, dus ik ken de ‘hands on’ mentaliteit in de bouw. Vervolgens ben ik in het openbaar bestuur terechtgekomen. Ik ben blij dat ik die twee werelden bij NVB nu mag gaan combineren. Ik vind het mooi dat ik weer op pad mag voor de sector waar ik toen met heel veel liefde gewerkt heb.”

NVB is op haar beurt ook blij met Piet Adema als nieuwe voorman. “Zeker nu de bouwsector niet meer zo hoog op de politieke agenda staat, is het belangrijk dat we iemand binnen de gelederen hebben die de politieke taal spreekt”, zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB. Daarnaast hebben Adema’s kwaliteiten zoals verbinden, partijen bij elkaar brengen en nieuwe ontwikkelingen in gang zetten een belangrijke rol bij zijn aanstelling gespeeld.

Piet Adema wil vooral meer aandacht voor het maatschappelijk belang van de sector. “Projectontwikkelaars en woningbouwers worden vaak weggezet in de sfeer van ambachtslieden en stenenstapelaars, maar ze hebben echt een maatschappelijke betekenis. Dat zij bijvoorbeeld Nederland mooier maken en ervoor zorgen dat iedereen een plek heeft om te wonen en te leven en identiteit aan te ontlenen, wil ik nadrukkelijker over het voetlicht brengen. De kersverse minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken zal misschien denken ‘ik doe wonen erbij’, maar we moeten wel beseffen dat ‘wonen’ een heel belangrijk thema wordt de komende jaren. Zeker nu de woningschaarste in Nederland zo ongeveer explodeert en de huizenprijzen ouderwets skyhigh gaan. Zeker in de Randstad, maar daar niet alleen, is dat een urgent probleem aan het worden. Graag helpt NVB de minister bij het vinden van de juiste oplossingen. En die zelfde helpende hand geldt uiteraard ook voor de grote ambitie van Rutte III: het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.”

Over Piet Adema
Piet Adema is in 1964 in Opeinde (Friesland) geboren. In de negentiger jaren was hij zeer actief in de regionale en provinciale politiek voor het GPV, wat later met de RPF fuseerde tot de ChristenUnie. Sinds april 2013 is hij landelijk voorzitter van deze partij. In juni 2015 werd hij tevens voorzitter van OSB, de werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Ook is hij lid van het Algemeen bestuur van VNO-NCW en het hoofdbestuur van MKB-Nederland. Bij NVB volgt hij Johan Groen op die vanaf 2012 voorzitter was.

 

http://www.nvb-bouw.nl/persbericht/2017/11/17/piet-adema-nieuwe-voorzitter-nvb.html

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?