Savills verwacht opnieuw een recordjaar voor Nederlands logistiek vastgoed

0

Volgens het onderzoeksrapport ‘Spotlight on Logistics Property Market – The Netherlands’, gepubliceerd door internationale vastgoedadviseur Savills, zal het totale beleggingsvolume op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt de piek van vorig jaar van 1,3 miljard euro overtreffen. Aangezien de interesse van beleggers blijft aanhouden na een sterk eerste half jaar van 776 miljoen euro, verwacht Savills dat een beleggersvolume van 1,6 miljard euro nog voor het einde van het jaar bereikt wordt.

Recente acquisities, waaronder CBRE GI die een portefeuille van 260.000 vierkante meter van Somerset Capital Partners aankocht, Savills IM die een portefeuille bestaande uit twee panden van ongeveer 140.000 vierkante meter in totaal aankocht van Dudok Logistiek Vastgoed en de aankoop van Real I.S. van ongeveer 50.000 vierkante meter in Moerdijk, sinds H1 is het beleggingsvolume reeds met 400 miljoen euro gestegen tot ongeveer 1,1 tot 1,2 miljard euro.

Niek Poppelaars, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland, zegt: “Opmerkelijk is het buitengewoon hoge aandeel van buitenlandse beleggers die investeren in de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt. In de eerste helft van 2017 groeide het aandeel grensoverschrijdende beleggingen naar 82,9%. We verwachten dat buitenlandse beleggers betrokken zullen zijn bij de meerderheid van de nieuwe ontwikkelingen, waarbij de beleggers met een hoger risico profiel zich zullen richten op speculatieve ontwikkelingen.”

De toenemende beleggersinteresse houdt een neerwaartse druk op de bruto aanvangsrendementen (BAR) en Savills verwacht de eerste transactie op een rendementsniveau onder de 5% voor het einde van het jaar. De laagste BAR zien we in het Schiphol-gebied en in Venlo, waar factoren zoals schaarste van product, uitstekende verbindingen, beschikbaarheid van land en XXL mogelijkheden beleggers het comfort bieden om rendementen van dit niveau te betalen.

Douglas van Oers, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland, voegt toe: “De historische lage yields hebben eigenaar-gebruikers ervan overtuigd om zowel hun bestaande gebouwen als nieuwbouwontwikkelingen te verkopen en tegen aantrekkelijke huurprijzen terug te huren. Daardoor zien we de markt verschuiven van een eigenaar-gebruiker naar een huurmarkt. Ruim 70% van de recente nieuwe ontwikkelingen worden gehuurd. Historisch gezien was dit percentage ongeveer 50%.”

Naast een piek in het beleggingsvolume verwacht Savills tevens dat de voortdurende grote gebruikersvraag dit jaar zal leiden tot een record-opnameniveau. In het eerste kwartaal van 2017 werd reeds 1.700.000 vierkante meter opgenomen, waarvan bijna 50% in Noord-Brabant. Dit bevestigt de dominantie van deze provincie binnen de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt.

Lees het volledige onderzoeksrapport hier.

 

http://www.savills.nl/_news/article/67704/220633-0/10/2017/savills-verwacht-opnieuw-een-recordjaar-voor-nederlands-logistiek-vastgoed

Share.

Comments are closed.