Den Haag start de bouw van zijn culturele hart

0

Na acht jaar van plannen en debat start vandaag in hartje centrum Den Haag de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcentrum. Vanaf 2020 huizen in het gebouw vier toonaangevende culturele instellingen: Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. Het gebouw, ontworpen door Jo Coenen en Patrick Fransen, telt vier zalen, geschikt voor 200 tot 2500 bezoekers, onderwijsfaciliteiten, publieke ruimten en een Stadskantine. De instellingen, bouwcombinatie Cadanz en het gemeentebestuur gaven samen het startsein door alvast het beeld van het cultuurgebouw op te roepen, zoals straks te aanschouwen vanaf een levendig en groen Spuiplein.

De buitenruimte rond het gebouw en de verdere gebiedsontwikkeling in het Spuikwartier wordt vanaf dit najaar nader ontworpen. Het Spuikwartier krijgt komende jaren, naast het cultuurgebouw, een gevarieerd aanbod aan woningen, horeca, een hotel en winkelruimte. De buitenruimte rond de gebouwen wordt samen met de stad vorm gegeven.

Voor verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Cultuur) geeft het startmoment een belangrijk signaal af: “Het signaal dat het na acht jaar echt gaat beginnen. Het was een lange weg met de nodige hindernissen. Maar hier staan we dan. Met de nieuwe bewoners, met de bouwer, met de gemeente en vooral: met de stad. Want cultuurstad Den Haag verdient een cultureel hart. En dat gaat hier nu verrijzen.”

Ook de directeuren van de instellingen zijn blij dat de bouw nu echt begint: “Dit is echt een mijlpaal. Samen met de gemeente en Cadanz hebben wij hard gewerkt aan een ontwerp, dat optimaal past bij ons gezamenlijke doel: een nationaal en internationaal excellent centrum voor muziek en dans, dat tegelijkertijd een podium is van en voor de stad. Productie, educatie, talentontwikkeling, presentatie en participatie gaan hier hand in hand. En dat maakt het tot een uniek gebouw.”

Bouwcombinatie Cadanz, bestaande uit VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het cultuurgebouw. Piet van Hoeven, namens Cadanz: “Tijdens de ontwerpfase is met alle betrokken partijen de uitvraag vertaald in een ontwerp. We starten met dezelfde gedrevenheid aan het uitvoeringstraject om te komen tot een inspirerende, culturele ontmoetingsplaats waar door enthousiasme en passie grootse stappen gezet gaan worden. De eerste stap is gezet met het behalen van het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat, dat aangeeft dat de duurzaamheidsambities in het ontwerp zijn vastgelegd.”

De bouwcombinatie richt zich komende maanden hoofdzakelijk op de fundering van het gebouw. Vanaf eind 2017 verplaatsen de werkzaamheden zich meer naar bovengronds en worden de contouren van het gebouw gaandeweg zichtbaar. In 2020 opent het nieuwe cultuurgebouw zijn deuren.

 

https://www.denhaag.nl/home/bewoners/actueel/pers/to/Den-Haag-start-de-bouw-van-zijn-culturele-hart.htm

Share.

Comments are closed.