De Ruiter, Van den Dobbelsteen, Van Holten, Leenders en Prins versterken bestuur Dutch Green Building Council

0

Architect Paul de Ruiter, Bas van Holten (CEO Merin), Andy van den Dobbelsteen (Professor Climate Design & Sustainability), Thomas Leenders (Manager Government Affairs, Philips Lighting Benelux) en Ronald Prins (directeur Ruimtelijk-Economische Ontwikkeling, gemeente Rotterdam) zijn toegetreden tot het algemeen bestuur van de Dutch Green Building Council (DGBC).

Voorzitter van het DGBC bestuur Daan van Vliet is blij met de versterking. “Het zijn inspirerende groene leiders die vanuit ieder hun eigen vakgebied en expertise waarde toevoegen aan het bestaande bestuur. Het DGBC bestuur is nu een goede afspiegeling van onze brede achterban. Een sterk bestuur is noodzakelijk voor DGBC, omdat we staan voor een uitdagende opgave. We moeten de gebouwde omgeving veel sneller en grondiger verduurzamen dan we nu doen. En wij willen hier een regierol in nemen.”

Paul de Ruiter
Architect Paul de Ruiter studeerde Cum Laude af aan de TU in Delft. In 1994 startte hij zijn bureau Paul de Ruiter Architects vanuit het gedachtegoed van zijn promotieonderzoek ‘The Chameleon Skin’, dat stelt dat gebouwen energie moeten produceren in plaats van consumeren. Paul de Ruiter gelooft dat architectuur niet alleen energie moet leveren in technische, maar met name ook in menselijke zin. Inmiddels is het architectenbureau trendsetter in duurzame architectuur en koploper in gecertificeerde duurzame gebouwen. De Ruiter draagt bij aan de nationale en internationale discussie rondom duurzaamheid, CO2-neutraal ontwerpen en certificeringmethoden voor gebouwen. Paul de Ruiter: “Ik zie het bestuurschap als een mooie kans om gezondheid in gebouwen meetbaar te maken.”

Andy van den Dobbelsteen
Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en voorzitter van de afdeling Architectural Engineering + Technology aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Aan de University Antwerpen bezet hij de Francqui-leerstoel 2016-2017. Daarnaast is hij jurylid van de Green Leader Award en Nederlandse Archiprix 2017. Voor TU Delft heeft Van den Dobbelsteen veel onderzoeksprojecten geleid op het vlak van energie, klimaat en duurzaamheid in de gebouwde omgeving, waaronder de EU-projecten City-zen (over energietransitie van stedelijke wijken), het Kennis voor Klimaatprogramma Climate Proof Cities (over klimaatadaptatie van steden), en het URD-project Better Airport Regions (over circulariteit van luchthavenregio’s). Van den Dobbelsteen: “Bij de DGBC zie ik mijn belangrijkste rol in kennisoverdracht, in twee richtingen: wat zijn de laatste inzichten vanuit duurzaamheidsonderzoek, hoe vertaal je die naar de bouwpraktijk en naar gewone mensen, en wat kan ik vanuit de praktijk leren aan studenten.”

Bas van Holten
Bas van Holten is sinds 2013 CEO bij Merin, eigenaar van kantoorgebouwen met een missie: plekken creëren waar je graag naartoe gaat en waar je gelukkig, gezond en succesvol kunt zijn. Het verduurzamen van deze plekken is daar een belangrijk onderdeel van. Bas van Holten begon zijn carrière in 1993 bij Jones Lang Lasalle. Na enkele jaren trad hij in 2000 toe tot het bestuur van Jones Lang Lasalle Benelux. In 2004 stapte hij over naar OVG waar hij partner werd en in 2012 directeur voor OVG Duitsland. Deze jonge ontwikkelaar groeide binnen een aantal jaren uit tot een van de grootste ontwikkelaars op het gebied van duurzaamheid. Van Holten: “We hebben een enorm klimaatprobleem. Gelukkig gaat de technologische ontwikkeling enorm snel. Hierdoor is het mogelijk om succesvol te investeren in maatregelen die de uitstoot van CO2 beperken en die tegelijkertijd een goed rendement opleveren. Ik kom graag in actie om dit soort investeringen in de gebouwde omgeving te vergroten en daarmee het verduurzamen te versnellen.”

Thomas Leenders
Thomas Leenders is Manager Government Affairs bij Philips Lighting Benelux en verantwoordelijk voor de publieke en overheidsrelaties. Hij adviseerde in diverse marketing- en salesfuncties over veranderingstrajecten en duurzaamheid. Bijvoorbeeld bij de herontwikkeling van de Studentencampus Diemen-Zuid, de realisatie van het duurzame schaatsstadion Thialf in Heerenveen en de ontwikkeling van slimme en duurzame voetbalstadions zoals de Amsterdam ArenA en het Philips Stadion. Thomas Leenders: “Door duurzame renovaties van de gebouwde omgeving toe te passen, realiseren we een omgeving waarin op een gezonde manier gewerkt en geleefd kan worden. Door het stimuleren van de verduurzaming van de gebouwde omgeving, kunnen we direct bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland.”

Ronald Prins
Ronald Prins is directeur Ruimtelijk-Economische Ontwikkeling (REO) bij het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Ronald is een ervaren manager die uiteenlopende (directie)functies bij een aantal grote gemeenten heeft vervuld. Hij werkte eerder voor de gemeente Amsterdam als directeur Financiën en Bedrijfsvoering van het Amsterdamse Ontwikkelingsbedrijf en vervulde enige jaren de functie van directeur van het Klimaatbureau. Hij was eerder van 2008 tot 2014 bestuurslid van de Dutch Green Building Council. Ronald Prins: “Gemeenten vormen met vele andere partijen belangrijke partners in de in volle gang zijnde energietransitie. Binnen Stadsontwikkeling Rotterdam ondersteun en faciliteer ik dit unieke en omvangrijke proces met hart en ziel.”

 

https://www.dgbc.nl/actueel/nieuwsarchief/ruiter-den-dobbelsteen-holten-leenders-en-prins-versterken-bestuur-dutch-green

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?