Cushman & Wakefield: Stijgende vraag naar kantoorruimte regio Amsterdam

0

Sinds 2007 is in Amsterdam niet zoveel kantoorruimte in gebruik genomen als in 2016. In totaal werd 387.000 m² kantoorruimte gehuurd of gekocht en dat komt neer op een toename van 35% ten opzichte van 2015. Daarmee heeft de economische groei en de samenhangende toename in werkgelegenheid (+4,5%) zich in de regio Amsterdam daadwerkelijk vertaald in een stijgende vraag naar kantoorruimte. Dit blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Er vonden meerdere omvangrijke transacties plaats in Amsterdam, waarvan de transactie van Booking.com veruit de grootste is. Het bedrijf kocht 55.000 m² nog te realiseren kantoorruimte op de laatste kavel van het Oosterdokseiland om daar zijn bedrijfsactiviteiten te bundelen. Ook advocatenkantoor Loyens & Loeff koos voor een nieuw te bouwen kantoor op de Zuidas. Naast de opname van nieuw te realiseren kantoorgebouwen, zijn er ook veel gebruikerstransacties gesloten in te renoveren kantoorgebouwen. Zo tekende marketingbureau WPP voor 17.000 m² in het nieuwe Rivierstaete en zullen Pon en Under Armour de voormalige Citroëngarages in gebruik nemen. Ten slotte werd in Riekerpolder het kantoorgebouw Tiara van 10.000 m² verhuurd aan B.Amsterdam, een ontmoetingsplek voor creatieve bedrijvigheid en zakelijke dienstverleners met als doel startende bedrijven een inspirerende werkomgeving te bieden.

Deze laatstgenoemde transactie is tekenend voor de transitie die momenteel op de Nederlandse kantorenmarkt plaatsvindt.

Door de implementatie van flexibele werkplekconcepten gebruiken traditionele kantoorgebruikers steeds minder meters. De groei van kantoorwerkgelegenheid is dan ook vooral afkomstig van kleinere, veelal in de creatieve sector werkende bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak snel wisselende ruimtebehoefte en vragen daarom naar kortlopende en flexibele huurovereenkomsten, waarop door de aanbieder van kantoorruimte snel moet worden ingespeeld.

Als gevolg van de grote transactiedynamiek is het aanbod beschikbare kantoorruimte in de regio Amsterdam fors gedaald. In een jaar tijd slonk het aanbod met 27% tot 908.000 m². Hierdoor daalde het leegstandspercentage tot 11,2% van de kantorenvoorraad. Hiermee ligt het leegstandspercentage ruim onder het Nederlandse gemiddelde van 14,1%.

Niet alleen de transactiedynamiek was verantwoordelijk voor de afname van het aanbod en de leegstand. Er zijn het afgelopen jaar veel lege kantoorgebouwen getransformeerd naar een andere functie, waarmee het aanbod versneld is afgenomen. Onder andere door krapper wordende marktomstandigheden is het huurprijsniveau in de meeste kantoorgebieden weer aan het toenemen.

Bedrijfsruimte blijft populair
De opname van bedrijfsruimte in de regio Amsterdam is over 2016 uitgekomen op 142.000 m² en dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (+3%). Amsterdamse bedrijfsruimte is populair onder gebruikers, blijkt uit het feit dat voor het derde jaar op rij een opname ruim boven het langjarig gemiddelde is geregistreerd. De grootste transactie kwam op naam van Commodity Controls, dat in Westpoort 16.500 m² in gebruik neemt. Aan de andere kant van de stad tekende Digital Realty Trust op het Science Park voor 16.000 m².

Het aanbod beschikbare bedrijfsruimte neemt al enkele jaren gestaag af. Waar in 2010 nog bijna 600.000 m² werd aangeboden, is per ultimo 2016 nog slechts 231.000 m² voor gebruikers beschikbaar. Er is een krappe marktsituatie ontstaan waardoor niet voor alle zoekers direct geschikte bedrijfsruimte beschikbaar is. Aanbieders van bedrijfsruimte varen hier wel bij. De huurprijzen stegen in een jaar met bijna 5% naar EUR 47 per vierkante meter per jaar.

Al vele jaren geeft Cushman & Wakefield – voorheen DTZ Zadelhoff – een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft Cushman & Wakefield gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet ultimo 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheet kantoorruimte Amsterdam | januari 2017

Klik hier voor de factsheet bedrijfsruimte Amsterdam | januari 2017

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2017/q1-2017/nieuwsberichten-uit-het-eerste-kwartaal-van-2017/stijgende-vraag-naar-kantoorruimte-regio-amsterdam?page=1

Share.

Comments are closed.