DTZ Zadelhoff: Opname bedrijfsruimte regio Eindhoven verdrievoudigd

0

Over de eerste zes maanden van 2016 is de bedrijfsruimteopname in de regio Eindhoven uitgekomen op 79.000 m2, een drievoud van de opname ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Enerzijds heeft deze sterke stijging te maken met een trage start in 2015, anderzijds zet de opnamegroei in de regio door en lijkt de jaaropname boven het langjarig gemiddelde uit te komen. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Net zoals in andere regio’s in het zuiden van Nederland, speelt de sector transport en logistiek een belangrijke rol in de transactiedynamiek. De grootste transactie kwam op naam van Rhenus Logistics, dat in Son op Ekkersrijt 32.000 m² bedrijfsruimte in gebruik heeft genomen.

Ondanks het hoge opnameniveau bleef het aanbod stabiel op 425.000 m², waardoor ongeveer 5% van de voorraad bedrijfsruimte in de regio voor de verhuur of verkoop wordt aangeboden. Het huurprijsniveau bleef stabiel op EUR 43 per m² per jaar.

De opname van kantoorruimte in Eindhoven en omgeving kwam na de eerste zes maanden van 2016 uit op 39.000 m², waarmee de opname over heel 2015 al bijna wordt geëvenaard. Dit hoge volume wordt vooral veroorzaakt door de aankoop van 24.000 m² door Fontys Hogeschool op De Rondom. Deze transactie van het voormalige TNO-gebouw is niet alleen voor Eindhoven van bijzondere omvang. Het is ook de grootse kantoortransactie die in Nederland is gerealiseerd in het eerste half jaar.

Mede als gevolg van onttrekkingen aan de kantorenvoorraad daalde het aanbod met 17% tot 261.000 m². Daarvan staat 259.000 m² fysiek leeg en daarmee komt het leegstandspercentage uit op 13,3%. De gemiddelde huurprijzen waren constant op EUR 113 per m² per jaar.

De driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed, is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname is als benchmark naast de regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,9 miljoen m²) is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm. In de regio Eindhoven is van het aanbod 11% kansrijk, 46% kanshebbend en 43% kansarm. Meer dan de helft van de opname in de regio Eindhoven betreft kansrijk vastgoed.

Al vele jaren geeft DTZ Zadelhoff een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft DTZ Zadelhoff gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet medio 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheets kantoor- en bedrijfsruimte voor de regio Eindhoven (pdf).
De factsheetsbundel Nederland Compleet medio 2016 kunt u hier bekijken (bladerbare versie).

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q3-2016/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2016/opname-bedrijfsruimte-regio-eindhoven-verdrievoudigd?page=1

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?