DTZ Zadelhoff: Opname kantoorruimte regio Utrecht verdubbeld

0

De opname van kantoorruimte in Utrecht en omgeving kwam over de eerste helft van 2016 uit op 61.000 m². Dit betekent ruim een verdubbeling ten opzichte van de opname over dezelfde periode vorig jaar. De grootste transactie vond plaats op De Wetering, waar FNV Bondgenoten met circa 12.000 m² de nieuwe hoofdhuurder wordt van het ‘Facet’ (nadat Mediq hier is vertrokken). Een andere belangrijke transactie betrof Syntrus Achmea, die op Oudenrijn in De Meern tekende voor 6.700 m². Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

Onder andere door de toegenomen opnamedynamiek, daalde de leegstand in de regio Utrecht naar 13,2% van de voorraad. Het aanbod kwam 7,3% lager uit ten opzichte van ultimo 2015 en bedraagt nu 529.000 m². Huurprijzen bleven stabiel op gemiddeld EUR 122,- per m² per jaar.

De driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed, is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname is als benchmark naast de regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,9 miljoen m²) is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm. In de regio Utrecht is van het aanbod 28% kansrijk, 39% kanshebbend en 33% kansarm. Ruim 40% van de opname in de regio Utrecht betreft kansrijk vastgoed.

De bedrijfsruimtemarkt in Utrecht kenmerkt zich door een zeer hoge transactiedynamiek. De opname bedroeg 66.000 m² over het eerste half jaar van 2016 en lag daarmee 121% hoger dan in de eerste helft van 2015. De grootste transactie betrof 23.000 m² op ’t Klooster in Nieuwegein voor een logistiek dienstverlener. Verder vestigde Ahold zich op Oudenrijn in De Meern met 7.800 m² en eveneens op Oudenrijn, huurde Elmar Houtbewerking 4.500 m². Het is opvallend dat de transportsector in de laatste anderhalf jaar een veel groter aandeel in de bedrijfsruimteopname heeft dan over de laatste tien jaar is gemeten.

Per medio 2016 was er 343.000 m² bedrijfsruimte beschikbaar en dat is 3,7% minder dan een half jaar eerder. De gemiddelde huurprijs bleef zo goed als stabiel op EUR 43,- per m² per jaar.

Al vele jaren geeft DTZ Zadelhoff een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft DTZ Zadelhoff gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet medio 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Klik hier voor de factsheets kantoor- en bedrijfsruimte voor de regio Utrecht (pdf).
De factsheetsbundel Nederland Compleet medio 2016 kunt u hier bekijken (bladerbare versie).

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q3-2016/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2016/opname-kantoorruimte-regio-utrecht-verdubbeld?page=1

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?