DTZ Zadelhoff: Kantorenaanbod Twente toegenomen

0

De opname van kantoorruimte in de regio Twente kwam over de eerste helft van 2016 uit op 5.000 m², een daling van 47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste transactie vond plaats in Hengelo waar de gemeente aan Humanitas een kantoorgebouw van circa 1.500 m² verhuurde. De overige transacties vonden plaats in Enschede. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff.

Een opvallend gegeven is de toename van organisaties in de zakelijke dienstverlening en de afname van organisaties gelieerd aan de overheid en de industrie, handel en transport. Vergeleken met het langjarige gemiddelde, hebben de traditioneel goed vertegenwoordigde overheid, industrie- en handelssector minder kantoorruimte opgenomen en de puur zakelijke dienstverlening juist meer.

Mede door de lage opname nam het kantorenaanbod in Twente toe tot een totaal van 220.000 m², ofwel een toename van 18% ten opzichte van 2015. Hiermee samenhangend nam ook de kantorenleegstand toe met 15%. Uitgedrukt als percentage van de voorraad bedraagt deze nu 22,9%. Hoewel de leegstand van de drie Twentse steden boven het landelijk gemiddelde uitkomt, zijn er grote verschillen. De leegstand in Enschede bedraagt 18,1%. In Hengelo is de leegstand uitgekomen op 31,2%, het op een na hoogste van Nederland (Capelle aan den IJssel heeft met 34% de hoogste leegstand). De huurprijzen bleven stabiel met gemiddeld EUR 94,- per m² per jaar.

De driedeling, die DTZ Zadelhoff enkele jaren geleden introduceerde in de Nederlandse kantorenmarkt: kansrijk, kanshebbend en kansarm vastgoed, is nu voor het eerst meegenomen in de factsheets. De driedeling van het landelijke aanbod en de landelijke opname is als benchmark naast de regionale driedelingen gehouden.

Van het totale kantorenaanbod in Nederland (circa 7,9 miljoen m²) is 16% kansrijk, 48% kanshebbend en 36% kansarm. In Twente is van het aanbod 6% kansrijk, 39% kanshebbend en 55% kansarm. 82% van de opname in Twente komt voor rekening van kanshebbend vastgoed.

De Twentse bedrijfsruimtemarkt kende een sterke start van het jaar 2016. In de eerste zes maanden werd een opname geregistreerd van 53.000 m², een toename van 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste transactie kwam op naam van de gemeente Oldenzaal, dat op Hazewinkel 12.600 m² bedrijfsruimte in gebruik heeft genomen. De een na grootste bedrijfsruimtetransactie vond ook plaats in Oldenzaal. Op Hanzepoort huurde De Dessert Meesters circa 6.000 m² bedrijfsruimte.

Ondanks de grote transactiedynamiek nam het bedrijfsruimteaanbod in de regio licht toe met 3,6% tot 382.000 m². Hiermee is er nog steeds sprake van een zeer evenwichtige marktsituatie. Huurprijzen bleven stabiel op EUR 32,- per m² per jaar.

Al vele jaren geeft DTZ Zadelhoff een overzicht van de landelijke en regionale ontwikkelingen op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De aanwezigheid in alle regio’s van Nederland geeft DTZ Zadelhoff gedetailleerde en verrijkte data, die door de afdeling Research worden gesystematiseerd en geanalyseerd. De bundel Nederland compleet medio 2016 bestaat uit diverse regionale factsheets waarin alle cijfers voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt zijn opgenomen.

Voor de factsheets kantoor- en bedrijfsruimte voor de regio Twente, klik hier (pdf).
De factsheetsbundel Nederland Compleet medio 2016 kunt u hier bekijken (bladerbare versie).

 

https://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2016/q3-2016/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2016/kantorenaanbod-twente-toegenomen?page=1

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?