Combinatie Hurks Van Wijnen ontwikkelt en bouwt De Lorentz in Leiden

0

Onlangs publiceerde de Gemeente Leiden het bestemmingsplan van ‘De Lorentz.’ Het eerste nieuwbouwproject in de totale herontwikkeling van het Leidse stationsgebied. Een multifunctioneel gebouw dat Hurks ontwikkelt en bouwt in combinatie met Van Wijnen. Dit 50.000 m² tellende complex tegenover het station omvat onder meer ruimte voor retail, kantoren, en huurappartementen. Afnemer is Syntrus Achmea Real Estate en Finance (SAREF). Een partij waarmee een turnkey overeenkomst is afsloten.

Eind 2015 raakte Hurks betrokken bij de plan- en voorbereidingsfase. Het stadium waarin het project zich ook op dit moment bevindt. De Lorentz, het eerste onderdeel van het zogenaamde Rijnsburgerblok, is een ontwerp van de hand van Neutelings Riedijk Architecten. Het bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met drie lichtgekleurde torens van verschillende hoogtes daar bovenop. Het werk omvat de bouw van een fietsenkelder geschikt voor 4.800 fietsen, ca. 1.700 m² retail, ca. 4.300 m² kantoren, 167 (huur)appartementen en 199 parkeerplaatsen in een niet openbare stallingsgarage. Vanwege de binnenstedelijke ligging met beperkte ruimte gaat het om een complex werk. De bouw start naar verwacht tweede helft van 2016.

Terrassen en beplanting
In de vier lagen tellende plint bevinden zich op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg winkels en horeca. Aan de nieuwe woonstraat komen kantoren en woningen. In de kelder is een openbare fietsenstalling voorzien. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage. Het dak van het plintgebouw wordt ingericht met terrassen en beplanting. Bovenop de plint komen twee woontorens, met op de onderste twee lagen duplexwoningen, vervolgens meerder lagen appartementen en bovenop penthouses van twee lagen.

Leids visitekaartje
Het Leidse stationsgebied is een drukbezochte locatie in stad. Zo’n 70.000 bezoekers komen er dagelijks langs. Toch is dit kansrijke knooppunt van Leiden geen visitekaartje. Daarom wil de gemeente deze centrale plek de komende jaren in fases transformeren tot een bruisende ontmoetingsplaats waar je prettig kunt wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven.

 

http://www.hurks.nl/nl/over-ons/nieuws/combinatie-hurks-van-wijnen-ontwikkelt-en-bouwt-de-lorentz-l/

Share.

Comments are closed.