JLL: Duitsland en Scandinavië in 2015 bovenaan de transactieranglijst Europese vastgoedmarkt

0

JLL presenteert de voorlopige wereldwijde vastgoedtransacties.

De vastgoedmarkt streefde in 2015 andere vermogensmarkten voorbij. Daarbij hielp een recordinvestering in de VS in de loop van het jaar de transacties wereldwijd aan te jagen, zo blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van JLL.

Vastgoedinvesteringen gemeten in US dollar lijken in 2015 wereldwijd uit te komen op circa $689. Dat is 3% lager dan in 2014. Voor het laatste kwartaal van 2015 wordt een resultaat van $194 miljard verwacht, wat 15% minder is dan het laatste kwartaal van 2014, waarin alle records werden gebroken.

Amerika liep in 2015 voorop met een nieuw recordvolume aan transacties van $313 miljard. Dat betekent een groei van 4% ten opzichte van 2014 en een resultaat boven het eerdere record van $304 miljard uit 2007.

In Europa vielen de transacties in 2015, gemeten in US dollar, 9% lager uit ($253 miljard). Maar gemeten in lokale valuta gaven ze een rooskleurig beeld en vielen ze 8% hoger uit dan in 2014. Alle belangrijke markten binnen het gehele continent presteerden beter dan in 2014; Duitsland en Scandinavië scoorden met een groei van bijna 30% het hoogst. Centraal- en Oost-Europa was de enige subregio die een afname liet zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Uitzondering was Rusland, hier nam het transactievolume toe met bijna 50%.

In Nederland lijkt het volume van 2015 eveneens uit te komen boven het beleggingsvolume van 2014. Voorlopige cijfers tonen een stijging van circa 5% waardoor het totale beleggingsvolume in Nederland over 2015 uitkomt op € 10,7 miljard.

“In de aanloop naar 2016 lijken beleggers zich voorzichtiger op te stellen, maar er zijn zeker geen tekenen dat beleggers zich terugtrekken uit de Nederlandse markt”, aldus Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL, “maar we verwachten wel een lichte daling van het beleggingsvolume ten opzichte van 2015. Dit als gevolg van de huidige schaarste aan geschikt beleggingsproduct.”

Wereldwijd verwacht JLL voor 2016 dat de vastgoedtransacties in lijn met die in 2015 liggen en dat ze uitkomen op een totaal tussen $720 en $730 miljard. De transacties in het EMEA groeien naar verwachting met 1% tot $255 miljard*.

Het volledige wereldwijde overzicht en de onderverdelingen voor de Amerikaanse regio’s, EMEA & de regio Azië en de Stille Oceaan vindt u in The Investor van JLL: Real estate remains a force as the FED awakens.​ U mag deze informatie gebruiken voor eigen redactioneel gebruik.

* De definitieve omvang van de transacties wereldwijd alsmede in Nederland komen eind januari beschikbaar.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/790/duitsland-en-scandinavie-in-2015-bovenaan-de-transactieranglijst

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?