Aedes: ‘Voer huursombenadering in één keer goed in’

0

Als het nieuwe huurbeleid het komende jaar nog niet volledig kan worden ingevoerd, ziet Aedes de huursombenadering liever in 2017 in gaan. Dat schrijft Aedes in een reactie op het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt 2015 aan de Tweede Kamer.

Huursombenadering
Aedes is en blijft voorstander van de huursombenadering en is blij dat er een wetsvoorstel ligt om dit huurbeleid in te voeren. Bij de huursombenadering kunnen woningcorporaties de huren meer in overeenstemming brengen met de kwaliteit van de woningen, door de ene woning wat meer huurverhoging te geven dan de andere.

Aedes sloot in de zomer van 2015 een akkoord met de Woonbond voor een dergelijk huurbeleid vanaf 2016. De huren zouden in totaal met niet meer dan 1 procent boven inflatie mogen stijgen, om sociale huurwoningen betaalbaar te houden. Daarbinnen mag de corporatie variëren, met een maximale jaarlijkse huurverhoging van 2,5 procent boven inflatie voor een individuele woning.

‘Liever in één keer goed’
Het kabinet neemt het voorstel deels over in het wetsvoorstel. Daarin stelt het kabinet ook andere maatregelen voor die de doorstroming op de woningmarkt verbeteren, zoals meer mogelijkheden voor tijdelijke huur en een periodieke inkomenstoets. Aedes is op hoofdlijnen tevreden met het voorstel.

Het is volgens het kabinet echter niet mogelijk om alle voorstellen al in 2016 volledig in te voeren. Zij wil daarom dit jaar eerst een combinatie tussen het huidige inkomensafhankelijke huurbeleid en de huursombenadering. Volgens Aedes levert dat een buitengewoon ingewikkelde en ongewenste constructie op, en wordt het bovendien zeer krap om die nog op tijd in te voeren voor de jaarlijkse huurverhoging van juli. Het is daarom verstandiger om het nieuwe huurbeleid in één keer goed in te voeren in 2017. Dan worden huurders en verhuurders niet drie jaar achtereen geconfronteerd met een ander huurbeleid.

De volledige reactie van Aedes op het wetsvoorstel is hier te downloaden.

 

http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/huurprijsbeleid/aedes–voer-huursombenadering-in-een-keer-goed-in.xml

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?