NVB: ‘Jojo-en met NHG-grens is onwenselijk’

0

NVB pleit in brief aan minister Blok voor rust en duidelijkheid aan het woningfront.

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dreigt de komende jaren flink te gaan jojo-en. Halverwege volgend jaar gaat de NHG fors naar beneden. Maar omdat het kabinet heeft besloten dat de NHG uiteindelijk het niveau van de gemiddelde woningprijs moet volgen, zal het jaar daarop de grens weer flink moeten worden opgerekt. NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers pleit daarom voor rust en duidelijkheid aan het woningfront en wil de grens van de NHG een jaar langer op €245.000 handhaven.

Het kabinet is een paar jaar geleden begonnen met het stapsgewijs verlagen van de NHG-grens van €350.000 in 2012 naar €225.000 per 1 juli 2016. Bij dat besluit heeft het kabinet echter ook aangegeven, dat na deze afbouw de NHG het niveau van de gemiddelde woningprijs moet gaan volgen. In een brief aan minister Blok en de leden van de Vaste Kamercommissie Wonen, stelt de brancheorganisatie voor ontwikkelende bouwers vast dat de gemiddelde woningprijs volgens CBS/Kadaster nu al €238.000 bedraagt. Calcasa, een gerenommeerd technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed, noteert over het derde kwartaal 2015 zelfs een gemiddelde woningprijs voor bestaande woningen van € 244.000. “Een gemiddelde nieuwbouw koopwoning kost ruim € 260.000”, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk in de brief.

NVB pleit er daarom voor om de huidige NHG-grens op €245.000 nog een jaar langer te handhaven. De woningmarkt heeft volgens NVB behoefte aan rust en duidelijkheid. “Het lijkt ons in dit licht niet raadzaam om de NHG eerst te verlagen, om vervolgens later weer te moeten verhogen.”

Download hier de brief.

 

http://www.nvb-bouw.nl/persbericht/2015/12/10/nvb-pleit-in-brief-aan-minister-blok-voor-rust-en-duidelijkheid-aan-het-woningfront.html

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?