Circulaire herhuisvesting Alliander

0

VolkerWessels ondernemingen VolkerWessels Vastgoed, Boele & van Eesteren en HOMIJ Technische installaties hebben in samenwerking met enkele andere partijen een bijzonder nieuw onderkomen gebouwd voor de medewerkers van Alliander. In deze duurzaamste verbouwing van Nederland draait alles om innovatie en duurzaamheid.

Het definitieve ontwerp van Alliander Duiven is door middel van ‘co-creatie’ met medewerkers bepaald. Het complex van vijf bestaande gebouwen is uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. Zo voorziet het gebouwencomplex in de eigen energiebehoefte én levert het bovendien energie aan de omgeving.

Groene Alliantie
De bouw van Alliander Duiven sluit aan bij de wens van de gemeente om ruimte te bieden aan bedrijven die een duurzame energiehuishouding voeren. Onderdeel daarvan is een ‘Groene Alliantie’ die het bedrijventerrein Nieuwgraaf, waar Alliander is gevestigd, volledig moet verduurzamen.

Duurzaam complex
Het concept van Alliander Duiven is gebruik maken van bestaande bebouwing en om een duurzaam complex te maken. Het nieuwe atrium verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw is ontstaan. Het energieverbruik is gereduceerd en het comfort van de werkomgeving toegenomen. Zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag maken het nieuwe complex CO2-neutraal. Ook kan zo worden voorzien in de eigen energiebehoefte. Overcapaciteit wordt geleverd aan de omgeving.

Recycling
Eén van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen was ‘afval als grondstof’. Tachtig procent van de aanwezige grondstoffen is hergebruikt. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kregen een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen en gebruikt voor koeling en spoelwater voor de toiletten.

Projectteam
VolkerWessels Vastgoed en Architectenbureau RAU zijn verantwoordelijk voor het uitwerken van de plannen. Het projectteam bestond daarnaast uit VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren (bouwkundige werkzaamheden) en HOMIJ Technische Installaties én Fokkema & Partners (interieur), Innax (installaties), Kuiper Compagnons (landschap), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeem innovatie).

 

http://www.volkerwessels.com/nl/projecten/detail/circulaire-herhuisvesting-alliander?platform=hootsuite

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?