JLL: Stijging rentetarieven hebben in beginsel weinig effect op vastgoedmarkt

0

Voor het eerst sinds 2006 heeft de Federal Reserve gisteren besloten om de rente te verhogen. Het is hierbij nog niet duidelijk in welke tempo de rente de komende jaren wordt opgevoerd. Wat is de invloed van deze renteverhogingen op de vastgoedmarkt?

Het huidige lage rendement op staatspapier zorgt er voor dat steeds meer beleggers op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor het behalen van rendement. Vastgoed is één van de alternatieven. Nu de rente op staatspapier naar verwachting op dit historisch lage niveau blijft, blijft vastgoed aantrekkelijk voor beleggers. Hoe langer de periode van aanhoudende groei voortduurt, des te meer vraagtekens er worden gesteld bij hetgeen wat de huidige cyclus tot een einde brengt. Veelal wordt hierbij ook het risico van stijgende rentetarieven genoemd. Uit onderzoek van JLL blijkt echter dat stijgende rentetarieven nauwelijks tot geen effect hebben op korte termijn.

Op de korte termijn zullen stijgende rentes geen noemenswaardig effect hebben op vastgoedbeleggingsobjecten. De correlatie tussen Euribor en prime aanvangsrendementen voor kantoorruimte in Amsterdam is -0,02 – wat aangeeft dat er geen verhouding tot rentebewegingen op de korte termijn is.

Het is overigens ook niet waarschijnlijk dat de basisrente in Nederland veel eerder dan eind 2019 stijgt tot 2,5% (langjarig gemiddelde) en zelfs in een genormaliseerde markt wordt het percentage naar verwachting niet hoger dan 5% (niveau 2008). Als zich geen verrassingen voordoen zou de markt voldoende tijd moeten hebben om zich aan te passen. Een geleidelijke stijging van de tarieven kan zelfs gunstig zijn voor de markt, aangezien beleggers hierdoor ruimschoots de tijd hebben om hun opbrengstverwachting navenant bij te stellen.

Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL: “Als de rentelasten op termijn nog meer gaan stijgen blijft prime vastgoed interessant voor beleggers. Kopers van prime vastgoed zijn voornamelijk equity kopers, die op zoek zijn naar core beleggingen met een relatief lage gevoeligheid voor aanvangsrendementen. Dit zijn veelal (pensioen)fondsen die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenbron, of beleggers uit opkomende markten die op zoek zijn naar een veilige haven met opbrengsten uit vreemde valuta. Deze beleggers blijven zich aandienen”.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/786/stijging-rentetarieven-hebben-in-beginsel-weinig-effect-op-vastgoedmarkt

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?