PUUUR BLOK wint de Zuiderkerkprijs van 2015 en De Tandwielenfabriek wint de Geurt Brinkgreve Bokaal

0

De Zuiderkerkprijs 2015 is 10 december gewonnen door PUUUR BLOK. De Geurt Brinkgreve Bokaal is dit jaar gegaan naar De Tandwielenfabriek. Beide prijzen zijn uitgereikt door wethouder Ivens (Bouwen en Wonen) tijdens het jaarlijkse terugkerende evenement De Prijzen van 2015.

Winnaar van de Zuiderkerkprijs 2015: PUUUR BLOK
De algemene criteria die de jury bij de beoordeling hanteert zijn: architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid.

Juryvoorzitter Madeleine Maaskant: “De jury van heeft unaniem gekozen voor Blok 0 – PUUUR BLOK als winnaar van de Zuiderkerkprijs 2015. Het project is een prachtig voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen alle partijen en straalt op alle fronten klasse uit. Het gebouw heeft een slimme, flexibele indeling gekregen, is gebouwd met duurzame materialen en is 100% klimaatneutraal. Het project bestaat uit achttien appartementen en twee kadewoningen in de nieuwe wijk Houthaven aan het IJ. Opvallend is het gebruik van hoogwaardige materialen voor de woningen: o.a. lichte natuurstenen gevels met grote aluminium (vouw)puien, grote raamvlakken en een afwerking met duurzame materialen.”

Winnaar van wisselbeker de Geurt Brinkgreve Bokaal: De Tandwielenfabriek
De algemene criteria voor de Geurt Brinkgreve Bokaal zijn: creativiteit van de transformatie, behoud van erfgoedwaarden van het gebouw, samenwerking met de gebruiker en buurt, duurzaamheid en passend bij het gedachtengoed van Geurt Brinkgreve.

Ook de jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal was unaniem in haar waardering van zowel de herbestemming als de kwaliteit van het opdrachtgeverschap. De prijs werd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uitgereikt.

Juryvoorzitter Gerard Groener: “Bijzonder dat het pand behouden is gebleven na 14 jaar leegstand: het bestemmingplan staat nieuwbouw toe met een hoger bouwvolume. De Fabriek van Blom Tandwielen is getransformeerd tot twaalf rug-aan-rugwoningen. Het planproces heeft in nauw overleg met de buurt plaatsgevonden. Zo is een beeldbepalend, maar zeer verwaarloosd gebouw in de historische binnenstad (Nieuwmarktbuurt) behouden gebleven en is een desolaat gebied opgewaardeerd en teruggegeven aan de stad.”

De Prijzen van 2015
Ieder jaar vindt dit evenement plaats op een wisselende locatie: dit jaar in Pakhuis West, de nieuwe evenementenlocatie in Sloterdijk. Naast wethouder Ivens was wethouder Monumenten Kajsa Ollongren aanwezig met een videoboodschap. Tijdens de avond heeft ontwerper en columnist Ronald Hooft een gesproken column voorgedragen en is een debat aan de hand van vijf stellingen aangaande gebiedsontwikkeling in Amsterdam gevoerd met alle gasten. Susanne Heering leidde dit debat. De feestelijke uitreikingen van beide prijzen werden ingeleid door de twee juryvoorzitters. Ter afsluiting van de avond ontvingen alle aanwezigen de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2014-2015. Hierin zijn alle projecten die het afgelopen jaar zijn opgeleverd gedocumenteerd. Deze informatie is ook te vinden op de bijbehorende website www.gebouwdin.amsterdam.nl.

 

https://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie/ruimte-economie/grond-ontwikkeling-0/nieuws-grond/nieuws-grond/puuur-blok-wint/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?