Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 voor Nationaal Militair Museum

0

De Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 gaat naar Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Het bureau ontving op maandag 1 december de prijs van 50.000 euro voor het ontwerp van het Nationaal Militair Museum op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Het museum is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gebouwd en ingericht volgens een gïntegreerd DBFMO-contract (design, build, finance, maintain en operate) met het consortium Heijmans PPP. Het werd op 11 december 2014 geopend door Koning Willem-Alexander.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) biedt een excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid. Volgens het juryrapport roept dit on-Nederlandse bouwwerk emoties op. ‘In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk.’

De Architectuurprijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Abe Bonnemalezing
Tijdens de prijsuitreiking in het Rijksmuseum sprak rijksbouwmeester Floris Alkemade de Abe Bonnemalezing 2015 uit met als thema ‘de dialoog’. Alkemade sprak over de dialoog zoals die zich tussen verschillende generaties afspeelt. ‘Architectuur is een bijzondere discipline waar ook verdwenen generaties nog actief deel blijven nemen aan het debat. Met bovendien een vreemde omkering: in onze op vooruitgang gerichte cultuur verliest verouderde kennis razendsnel zijn waarde terwijl verouderde architectuur juist aan waarde wint.’ Hij lichtte de dialoog tussen generaties toe aan de hand van drie projecten: industriepark Zeche Zollverein in Essen, Les Halles in Parijs en het Stadshart van Almere. De rijksbouwmeester sloot zijn betoog af met een pleidooi voor nieuwe transformatiescenario’s. ‘Onze moderne levens zijn zo onwaarschijnlijk comfortabel geworden dat toekomstvisies zich vooral lijken te richten op het voorkomen van een dreigend verlies’.

 

http://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2015/12/02/abe-bonnema-architectuurprijs-2015-voor-nationaal-militair-museum

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?