Marktpartij doet ontwerp, bouw én beheer voor nieuwbouw Domijn

0

Woningcorporatie Domijn heeft de nieuwbouw van 40 woningen in Losser op een nieuwe manier aanbesteed. Niet alleen de bouw maar ook het beheer voor de eerste 25 jaar is de verantwoordelijkheid van de bouwer. Dit leidt tot een ontwerp waarbij vooraf al goed rekening is gehouden met toekomstige onderhoudskosten.

‘Voorheen lag nieuwbouw en beheer mijlenver uit elkaar’, stelt Dennis Strikker, teamleider Vastgoedbeheer bij Domijn. ‘In het ontwerp werden dingen geschrapt om het binnen de prijs te houden, zonder te kijken naar de gevolgen voor het beheer. Door beheer er eerder bij te betrekken heb je op den duur minder kosten én een betere woning. Vanuit die gedachte kozen we nu voor een aanbesteding voor nieuwbouw inclusief het beheer.’

Resultaatgericht samenwerken
Domijn heeft voor die aanbesteding het eindresultaat duidelijk verwoord, zonder zich te laten verleidden tot een gedetailleerd bestek. De mogelijke oplossingen om tot dat resultaat te komen werden overgelaten aan de bouwers. Het bouwbedrijf dat de aanbesteding won, blijft 25 jaar lang het aanspreekpunt voor de huurders en draagt zelf de kosten voor reparaties en planmatig onderhoud. ‘Dat heeft geleid tot een ontwerp dat toekomstige onderhoudskosten binnen de perken kan houden’, zegt Strikker. ‘Een brede dakrand beschermt bijvoorbeeld gevels en kozijnen tegen weersinvloeden. En er zijn geen uitsteeksels in het metselwerk die vervuiling aantrekken. Toch is het ontwerp niet saai. De woningen worden heel mooi en op beheervlak degelijk.’

Regisserend opdrachtgeverschap
De keuze om het beheer van de nieuwbouwwoningen over te laten aan de bouwer, past in de strategie van Domijn om zich steeds verder te ontwikkelen tot regisserend opdrachtgever. Strikker: ‘We houden wel de controle op het resultaat. Helemaal loslaten doen we niet, maar we hebben een andere rol.’ Domijn heeft eerder al het onderhoud van cv-installaties uitbesteed aan een marktpartij. Tot volle tevredenheid van corporatie en huurders. De marktpartij kreeg een langdurig contract met een vast bedrag per ketel. Strikker: ‘Door die langetermijnverbintenis is de marktpartij gaan investeren in de ketels en dat leidde tot forse vermindering van de klachten en de kosten.’

 

http://www.aedes.nl/content/artikelen/bouwen-en-energie/opdrachtgeverschap/praktijkvoorbeelden/marktpartij-doet-ontwerp–bouw–n-beheer-voor-nieu.xml

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?