CBS: Fors meer investeringen, vooral in woningen

0

In september 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 12,1 procent groter dan in september 2014, meldt CBS. Deze stijging is opnieuw vooral te danken aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in november iets minder gunstig dan in september en oktober. Dat komt vooral doordat de groei van de export wat afzwakte.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. September 2015 heeft evenveel werkdagen als september 2014.

Vooral meer geïnvesteerd in woningen en personenauto’s
Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. Daarnaast waren de investeringen in personenauto’s aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald. De investeringen in machines ten slotte waren in september ook behoorlijk hoger dan een jaar eerder.

Omstandigheden investeringen in november iets minder gunstig
De omstandigheden voor investeringen zijn in november iets minder gunstig dan in september en oktober volgens de CBS Investeringsradar. De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden. De iets mindere condities hebben te maken met een kleinere groei van de export.

De omstandigheden voor de investeringen waren in oktober per saldo hetzelfde als in september. In november zijn de condities een fractie minder gunstig dan in oktober. Dat komt dus vooral doordat de groei van de export kleiner was. Verder waren de ondernemers in de industrie wat minder positief over de orderportefeuille. Daarentegen was de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter dan een maand eerder.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/archief/2015/2015-11-23-m17.htm

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?