CBS en Kadaster: Koopwoningen ruim 3 procent duurder dan jaar eerder

0

Bestaande koopwoningen waren in oktober 3,4 procent duurder dan in oktober 2014. Deze toename op jaarbasis is bijna net zo groot als in september, toen de grootste prijsstijging in ruim 7 jaar gemeten werd. Sinds juni 2013 is sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen 6,8 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013
Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in oktober 2015 ongeveer even hoog als in de eerste maanden van 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal. Daarna is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in oktober 6,8 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,2 procent lager.

Aanzienlijk meer bestaande koopwoningen verkocht
Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat het in oktober 16.324 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 14 procent meer dan in oktober 2014. In de eerste tien maanden van 2015 zijn er 142.182 woningen verkocht. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen per kwartaal en transacties van bestaande koopwoningen.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 januari 2016 beschikbaar.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2015/2015-11-20-m11.htm

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?