De OSCAR benchmark 2015 van JLL toont voor het zesde jaar op een rij een afname van de servicekosten van kantoorgebouwen in Nederland

0

De gemiddelde servicekosten van kantoorgebouwen in Nederland daalden over 2014 met 11,1% van €31,52 tot €28,02 per vierkante meter. Dit blijkt uit de OSCAR benchmark van kantoren die JLL dit jaar voor de 6e keer heeft opgesteld. Deze daling van de servicekosten is, naast een adequate dienstverlening van de vastgoedmanagement branche, vooral te wijten aan afnemende energiekosten. Deze energiekosten zijn onder meer gedaald door lagere leveringstarieven van gas en elektra. Daarnaast is als gevolg van een de relatief zachte winter het gebruik van gas en elektra vorig jaar lager uitgevallen.

Piet Hein Erdman, Director Property and Asset Management van JLL:​ “De servicekosten in Nederland gaan zich stabiliseren. Met name de energiekosten spelen hierbij een belangrijke rol. We verwachten dat de leveringstarieven nog maar weinig afnemen, terwijl de belasting op energielevering nu al toeneemt. Hoewel het einde van de daling van de servicekosten in zicht lijkt, gelooft JLL wel degelijk dat er nog steeds kansen zijn. Een gezamenlijke inspanning van eigenaren, huurders en vastgoedmanagers is daarbij wel cruciaal om in de toekomst het energieverbruik (en daarmee de servicekosten) verder te verlagen.”

De OSCAR benchmark 2015 is gebaseerd op de servicekostenafrekening over 2014 van meer dan 3,17 miljoen vierkante meter kantoorruimte verdeeld over 541 gebouwen. Dit onderzoek geeft inzicht in de opbouw en ontwikkeling van de diverse servicekosten-onderdelen van kantoorgebouwen. Het doel van deze benchmark is het transparanter maken van servicekosten zodat marktpartijen uitgedaagd worden het beheer van vastgoed slimmer, efficiënter, goedkoper en vooral ook duurzamer te maken. Ten opzichte van 2013 is de omvang van de database dit jaar aanzienlijk gegroeid. Hierdoor is de dekking en betrouwbaarheid van de OSCAR benchmark sterk toegenomen.

Over de OSCAR benchmark 2015 is een animatie gemaakt, dus kunt u hier bekijken.
Ook is er aanvullend een infographic beschikbaar, deze kunt u hier downloaden.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/774/oscar-benchmark-2015-van-jll-toont-voor-het-zesde-jaar-op-een-rij-een-afname-van-de-servicekosten-van-kantoorgebouwen-in-nederland

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?