Kinepolis Group neemt Luxemburgse, Nederlandse en Franse activiteiten van Utopolis over

0

In uitvoering van een principeakkoord aangekondigd begin juli jongstleden, heeft Kinepolis Group de overname van Utopolis (Utopia SA), exclusief de Belgische vennootschappen, afgerond. De overname betreft 9 bioscopen gevestigd in 3 landen, nl. Groothertogdom Luxemburg, Nederland en Frankrijk. De overname van de vier Belgische bioscopen is nog onder voorbehoud van de goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit.

Utopia SA telt drie bioscopen in Groothertogdom Luxemburg (waarvan twee in Luxemburg Stad en één in Esch-sur-Alzette), vijf in Nederland (Oss, Almere, Zoetermeer, Den Helder en Emmen), één in Frankrijk (Longwy) en vier in België (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel), die nog geen deel uitmaken van de transactie.

Utopia SA exploiteert voornamelijk multiplex-bioscopen en bezit het vastgoed van meerdere van haar bioscoopcomplexen, net als Kinepolis. In 2014 ontving Utopia SA in Groothertogdom Luxemburg, Nederland en Frankrijk 2,3 miljoen bezoekers en realiseerde hiermee € 28,3 miljoen omzet en € 4,9 miljoen EBITDA.

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group: “De overname van Utopolis is een mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf en in de realisatie van onze expansiestrategie. We versterken in één klap onze positie in Frankrijk en Nederland en met Luxemburg voegen we geografisch een nieuwe markt toe aan ons portfolio. Wat het Belgische luik betreft, ben ik ervan overtuigd dat we een sterk dossier hebben en heb ik vertrouwen in het oordeel van de Mededingingsautoriteit. We kijken ernaar uit om ook in België opnieuw te kunnen investeren en bovenal om meer klanten de ultieme filmbeleving te kunnen aanbieden.”

Nico Simon, CEO van de groep Utopia: “De overname van de Utopolis-bioscopen door Kinepolis verzekert de betrokken bioscopen van een duurzame verdere ontwikkeling. Ik ben blij dat deze overname, die een toekomst geeft aan wat we ooit begonnen zijn een dertigtal jaar geleden, gebeurt door een groep die bekend staat om haar dynamisme, professionaliteit en een constant streven om voorop te blijven op het vlak van de beleving voor de klant. Dat was ook onze filosofie.”

De waarde van de volledige transactie zal bekend gemaakt worden eens er uitsluitsel is over de overname van de Belgische vennootschappen.

Achtergrond aanmeldingsplicht Mededingingsautoriteit
Bij de oprichting van Kinepolis Group in 1997, kreeg de Groep naar aanleiding van de fusie met de Groep Claeys door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een specifieke verordening opgelegd die voorziet in beperkingen wat betreft de uitbreiding van Kinepolis op Belgisch grondgebied. In 2007 vroeg en verkreeg Kinepolis van de BMA de opheffing van die beperkingen. Een aantal bioscoopgroepen actief op de Belgische markt gingen echter in beroep en de beslissing van de BMA tot opheffing van de beperkingen werd teruggedraaid door het Hof van Beroep. Hierdoor is Kinepolis tot op vandaag nog steeds onderworpen aan de specifieke beperkingen opgelegd in de verordening van 1997, ondanks een sterk geëvolueerde markt ten opzichte van toen. Zonder de beperkingen opgelegd in 1997, zou een transactie van deze omvang geen aanmeldingsplichtige concentratie zijn. Het verzoekschrift omtrent de overname van de Belgische Utopolis-bioscopen is momenteel in behandeling bij de Mededingingsautoriteit. Een uitspraak in dit dossier wordt verwacht nog voor het einde van het jaar.

 

https://corporate.kinepolis.com/nl/persberichten/kinepolis-group-neemt-luxemburgse-nederlandse-en-franse-activiteiten-van-utopolis-over

Share.

Comments are closed.