CBRE: Vastgoedbeleggingsmarkt beleeft beste eerste halfjaar sinds 2007

0

Nederland twaalfde op wereldranglijst.

In de eerste helft van 2015 is wereldwijd US $407 miljard belegd in commercieel vastgoed, het is hiermee het sterkste eerste halfjaar sinds 2007 en het beleggingsvolume laat een stijging van 14 procent op jaarbasis zien. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

CBRE ziet grote verschillen op regionaal en landelijk niveau. Amerika kende een groei van 31 procent op jaarbasis, terwijl een sterke dollar invloed had op Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en Azië en de Pacific (APAC). In dollars gemeten, steeg het beleggingsvolume in EMEA met slechts 5 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014 en liet APAC een daling zien van 19 procent. Gemeten in lokale valuta echter, steeg het volume in EMEA met 25%, terwijl de daling in APAC ‘slechts’ 9% bedroeg.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland blijven wereldwijd verreweg de grootste vastgoedbeleggingsmarkten. In de eerste helft van 2015 werd in deze drie landen in totaal $301 miljard verhandeld, wat neerkomt op een bijzonder hoog aandeel (74 procent) van de mondiale markt en 10 procent boven het lange termijn gemiddelde van 64 procent. In Nederland bedroeg het volume $4,6 miljard, een toename van 3,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De recente vertraging van de economische groei in Azië heeft ertoe geleid dat China, Singapore en Zuid-Korea in de eerste helft van 2015 buiten de top 20 zijn gevallen. Buiten Azië is Canada de enige markt waar beleggingsvolumes sterk zijn gedaald. Dit is mede het gevolg van de sterke economische afhankelijkheid van olie in de westelijke regio’s gecombineerd met een verslechterde huurdersmarkt. Snelle investeringstoenames in de herstellende Europese markten – Italië, Ierland en Spanje – leidden juist tot aanzienlijk verbeterde posities in de ranglijst.

De invloed van internationale beleggers op commercieel vastgoed is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. De meest toonaangevende bestemmingen voor buitenlands kapitaal zijn de grote wereldsteden. Londen was het meest in trek bij internationale beleggers in H1 2015, gevolgd door New York en Parijs. Op basis van totaal beleggingsvolume scoort de VS bovengemiddeld hoog, met New York als koploper gevolgd door Londen en Los Angeles.

Amsterdam valt met bijna €1,5 miljard in het eerste halfjaar van 2015 buiten de top 20 steden, hoewel zes van de tien grootste deals in Amsterdam door buitenlandse partijen werd gedaan. Zo heeft het Amerikaanse Mount Kellet het Crowne Plaza Hotel gekocht en First Sponsor Group uit Singapore het Holiday Inn/Holiday Inn Express Hotel in Amsterdam-Zuidoost. Nederland steeg van de 13e naar de 12e plaats op de wereldranglijst als het gaat om geïnvesteerd volume. Amsterdam was goed voor circa 36% van het totale beleggingsvolume in Nederland en voor 39% van alle buitenlandse beleggingen. Beleggers kijken echter naast Amsterdam ook naar assets in bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

Op regionaal niveau varieert de invloed van internationale beleggers van slechts 10 procent in Amerika tot bijna 50 procent van de markt in EMEA. Het meeste kapitaal in H1 2015 kwam uit de VS met een beleggingsvolume van $25,4 miljard buiten zijn thuismarkt. Daarna volgen Canada ($8.5 miljard), Duitsland ($7,1 miljard) en China ($6,6), opgeteld nog steeds aanzienlijk minder dan vanuit uit de VS.

Een terugkerende golf van Amerikaans kapitaal blijft wereldwijd zoeken naar mogelijkheden om hogere rendementen te realiseren met behulp van de sterke dollar. Duits kapitaal zoekt naar stabiele beleggingen buiten hun thuismarkt – een duidelijke verschuiving in strategie na de wereldwijde financiële crisis. Ondanks de lage olieprijzen zijn steeds meer kopers uit het Midden-Oosten actief, met strategieën gericht op een grotere geografische en sectorale spreiding.

Er zijn de afgelopen tijd tal van nieuwe kapitaalbronnen opgekomen. Van alle nieuwe bronnen, is Azië de meest boeiende geweest vanwege de grootte, snelheid en de mogelijke lange termijn effecten als gevolg van de recente wijzigingen in de regelgeving. Hierdoor is het veel van de lokale pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen voor de eerste keer toegestaan om wereldwijd te investeren. Nu de Canadese economie vertraagt, zoeken Canadese beleggers kansen in het buitenland. De lagere olieprijs heeft wereldwijde inzet van kapitaal van niet-institutionele beleggers in het Midden-Oosten gestimuleerd en versneld, met name door vermogende particulieren.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE

 

http://nieuws.cbre.nl/vastgoedbeleggingsmarkt-beleeft-beste-eerste-halfjaar-sinds-2007/

Share.

Comments are closed.