VBO Makelaar: level playing field na wetswijziging Bemiddelingskosten

0

Huurder mag niet opdraaien voor kosten van de verhuurder

Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij dat de wetswijziging Bemiddelingskosten vandaag is aangenomen door de Tweede Kamer. Zowel verhuurbemiddelaars als verhuurders kunnen nu niet langer heen om het feit dat huurders geen bemiddelingskosten hoeven te betalen wanneer de bemiddelaar zowel voor de verhuurder als de huurder werkt. VBO Makelaar verwacht dat er nu eindelijk een level playing field in de (ver)huurmarkt ontstaat voor die makelaars en bemiddelaars die de juiste regels al lang hanteerden. Ook de verhuurders die tot nu toe weigerden de bemiddelingskosten van de verhuurmakelaar te vergoeden, moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen.

Eerder deze maand maakte de Hoge Raad al duidelijk dat een online-presentatie van een huurwoning door een verhuurmakelaar moet worden gezien als bemiddeling voor de verhuurder. Ook toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) nam in 2014 stelling tegen het rekenen van dubbele bemiddelingskosten bij huur/verhuur of het eenzijdig neerleggen van de rekening bij de consument. In de Memorie van Toelichting op de wetswijziging (Art. 417, 4de lid en art. 427 Boek 7 BW) en de Nota van Verslag wordt duidelijk dat de contract- en administratiekosten met betrekking tot de bemiddeling, voor rekening van de verhuurder moeten komen. Beperkte administratiekosten zoals de aanvraag voor een vergunning mogen nog wel bij de huurder in rekening worden gebracht.

VBO Makelaar is blij met de wetwijziging. Deze bevestigt dat de door de brancheorganisatie gehanteerde richtlijnen de juiste blijken te zijn. Hierover is veelvuldig overleg geweest met de ACM en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hans van der Ploeg RAE, directeur VBO Makelaar: “Met name de uitspraak dat niet de afspraken maar de verrichte werkzaamheden bepalen of de verhuurder de opdrachtgever is, neemt veel onduidelijkheid definitief weg. Met deze wetswijziging en nieuwe jurisprudentie zullen grote marktpartijen hun verdienmodel wel moeten omgooien en volgens de wet moeten inrichten. Hierdoor ontstaat er eindelijk een level playing field waarin elke verhuurmakelaar en –bemiddelaar zich aan dezelfde regels houdt. De goeden mogen niet onder de kwaden lijden.”
Dat betekent volgens VBO Makelaar ook dat alle verhuurders de makelaar of bemiddelaar moeten vergoeden voor verleende diensten. Het gebeurde te vaak dat de makelaar of bemiddelaar de gemaakte kosten niet doorbelaste naar de verhuurder uit angst voor gebrek aan aanbod van de verhuurder. Van der Ploeg: “De makelaar of bemiddelaar moet van iedere verhuurder de ruimte krijgen om de rekening daar neer te leggen waar deze volgens de wet behoort te liggen.”

Voor de huurmarkt gelden nu dezelfde duidelijke regels als voor de koopmarkt. De huurder beslist of hij gebruik wil maken van de diensten van een aanhuurmakelaar die eenzijdig voor de huurder werkt. De verhuurder betaalt voor bewezen verhuurdiensten van de makelaar.

 

http://www.vbomakelaar.nl/nieuwsberichten/persberichten/2015/vbo-makelaar-level-playing-field-na-wetswijziging-bemiddelingskosten

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?