JLL’s Vastgoedmarkt Update 2015 H1

0

De Nederlandse vastgoedmarkt toont breed herstel.

Door het aantrekken van de algehele Nederlandse economie toont de Nederlandse vastgoedmarkt nu ook een steeds breder herstel. Waar in 2014 het herstel enkel op de beleggingsmarkt zichtbaar was, zien we nu ook de eerste tekenen van herstel op de verschillende gebruikersmarkten. Dit hernieuwde vertrouwen zorgt voor een nog grotere druk op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt.

Beleggingsmarkt
• Door de onstabiele vooruitzichten op de beurs, obligatie- en valutahandel, blijven investeerders massaal op zoek naar een veilige haven met een interessante risico/rendementsverhouding. Nederlands vastgoed blijft in dat opzicht populair en ook in vergelijking met de overige West-Europese vastgoedmarkten is Nederlands vastgoed aantrekkelijk geprijsd;
• De aanhoudende druk op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt zorgt binnen nagenoeg alle sectoren voor een verdere opwaartse druk op de huidige prijsniveaus. Voor verschillende sectoren zal dit betekenen dat het pre-crisis prijsniveau wordt doorbroken.

Kantoren
• In de eerste helft van 2015 is, na lange tijd van dalende opnamevolumes, de dynamiek op de Nederlandse kantorenmarkt toegenomen met 16% ten opzichte van de eerste helft in 2014;
• Ondanks de aantrekkende vraag naar kantoorruimte en het toenemend aantal kantoortransformaties, is het aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt verder toegenomen.

Winkels
• Het verbeteren van de Nederlandse economie, en specifiek de consumentenbestedingen, heeft een positief effect op de Nederlandse winkelmarkt. De detailhandelsverkopen zijn ten opzichte van een jaar geleden met 1,4% toegenomen;
• In het eerste halfjaar van 2015 is circa 250.000 m² opgenomen. Dit is slechts een lichte daling (2%) ten opzichte van de eerste helft in 2014, maar ligt op het laagste niveau sinds jaren.

Logistiek
• De logistieke vastgoedmarkt heeft te kampen met een tekort aan moderne distributiecentra met als gevolg dat het overgrote deel van de huidige transactiedynamiek zich richt op built-to-suit ontwikkelingen; door enkele grootschalige transacties is de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt sterk toegenomen.
• Het opnamevolume is in de eerste helft van 2015 circa 675.000 m², een toename van bijna 160% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Woningen
• Het aantal woningverkopen neemt al enige tijd toe. Echter, de gemiddelde verkoopprijs ligt nog onder het niveau van 2012. Door het toenemend aantal transacties is het woningaanbod gedaald met 10% naar 190.000 wooneenheden;
• Door het gunstige fundament op de Nederlandse huurwoningmarkt zijnde woningtekort, kwaliteit, inflatiebescherming en gunstig totaalrendement blijft de sector aantrekkelijk voor (inter)nationale beleggers. In de eerste helft van 2015 is voor circa € 1,1 miljard in huurwoningen belegd, een stijging van 33% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Sven Bertens, Head of Research Advisory JLL: “De Nederlandse vastgoedmarkt profiteert van het verdere herstel van de algehele economie. Op de beleggingsmarkt zagen we al enige tijd toenemende volumes en stijgende prijsniveaus, maar in 2015 is dit nu ook merkbaar op verschillende gebruikersmarkten. In de kantorenmarkt is er bijvoorbeeld sprake van een toename van 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het ingezette herstel op de gebruikersmarkten zal mogelijk een verdere prijsstijging op de beleggingsmarkt tot gevolg hebben.”

De Vastgoedmarkt Update 2015 H1 is hier beschikbaar.

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/769/jll-vastgoedmarkt-update-2015-h1

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?