Syntrus Achmea ziet vraag naar vastgoed sterk stijgen

0

Het herstel op de woning- en winkelmarkt versnelt. Veel institutionele beleggers worden actief op de Nederlandse markt, aangetrokken door de aantrekkelijke mogelijkheden. Door de uitgebreide financieringsmogelijkheden en de schaarste aan beleggingsproducten wordt voor de komende maanden een verdere prijsstijging verwacht.

“De belangstelling voor vastgoed is de afgelopen maanden sterk toegenomen”, zegt directievoorzitter Henk Jagersma van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. “Gevolg is dat de aanvangsrendementen hard naar beneden gaan. De beleggingsmogelijkheden worden snel schaarser, wat de prijzen verder opdrijft. Beleggingsstrategieën met hogere risico’s worden hierdoor meer geaccepteerd. Institutionele beleggers investeren volop in transformatie, projectontwikkeling en staan ook klaar om bijvoorbeeld middeldure huurwoningen in minder goede wijken over te nemen van corporaties. Het accepteren van meer risico´s lijkt de enige mogelijkheid te zijn om de grote vraag naar beleggingsvastgoed in te kunnen vullen. Gelet op de verwachte verdere prijsstijging is er momentum om de investeringen verder uit te breiden.”

In haar Outlook 2015 – 2018 over de Nederlandse vastgoed- en hypothekenmarkt concludeert Syntrus Achmea dat aanvangsrendementen vooral in de woningmarkt dalen – een reflectie van het herstel van de economie en het consumentenvertrouwen. “Er is een onverwacht sterke positieve spiraal op de woningmarkt, mede door de extreem lage rente”, zegt Boris van der Gijp, director Strategy & Research bij Syntrus Achmea.

Woningprijzen zijn in de grote steden, vooral in Amsterdam, in hoog tempo gestegen. Als gevolg daarvan zijn de aanvangsrendementen 75 tot 100 basispunten lager in vergelijking met een jaar geleden. Volgens Syntrus Achmea naderen in 2016 de aanvangsrendementen op de beste locaties in Amsterdam 4,0% tegen 5,0% in 2014. De verliezen die hier zijn gemaakt in de jaren na de wereldwijde financiële crisis van 2008, worden daarmee in minder dan twee jaar goedgemaakt.

Het sterke herstel van de woningmarkt heeft een positief neveneffect. Door de snel stijgende prijzen verbetert het risicoprofiel van bestaande woninghypotheken. Steeds minder hypotheken staan onder water. Door het verbeterde risicoprofiel willen pensioenfondsen, ondanks de zeer lage hypotheekrente, nog steeds volop in woninghypotheken investeren.

Voor woningbeleggers wordt het steeds moeilijker om aan kwalitatief goede huurwoningen te komen, nu gemeenten zich liever op de meer lucratieve particuliere kopersmarkt richten. De beschikbaarheid van middeldure huurwoningen, essentieel voor het functioneren van de Nederlandse woningmarkt, komt daarbij ernstig onder druk te staan. Jagersma: “Wij roepen lokale overheden dringend op om meer ruimte te creëren voor vrije sector huurwoningen. Alleen op die manier kan aan de grote vraag naar deze huurwoningen worden voldaan.“

Het beeld is vergelijkbaar in de retailmarkt. Een jaar geleden was slechts een handvol beleggers geïnteresseerd in winkelvastgoed en was er een groot verschil tussen de aanvangsrendementen van topwinkelvastgoed in Nederland en andere grote Europese markten. Inmiddels zijn door de terugkomst van beleggers de aanvangsrendementen op toplocaties in Nederland gedaald.

De trend van polarisatie zet echter wel door: de historische binnensteden van de grote steden trekken grote internationale merken aan, die hun fysieke winkels combineren met krachtige internetportals. Ze koppelen schaal aan beleving en weten zo de consument toch te verleiden om te komen winkelen. Die belangstelling gaat ten koste van met name de middelgrote steden. Hier en op plattelandslocaties blijven de huren en prijzen naar verwachting dalen.

Van der Gijp: “Vastgoedbeleggers hebben hun zoektocht naar rendement in grote steden als Londen, Parijs, München en Berlijn uitgebreid naar meer stedelijke gebieden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en meer recent in Nederland. Op de middellange termijn verwachten we dan ook een verdere afname van de aanvangsrendementen in Nederlands vastgoed.”

 

http://www.achmeavastgoed.nl/over-ons/nieuws/Paginas/Syntrus-Achmea-ziet-vraag-naar-vastgoed-sterk-stijgen.aspx

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?