Nieuwbouw Tugelawegblokken Amsterdam: bouwen met oog voor historie

0

Langs de Tugelaweg in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost heeft Ymere twee nieuwe woonblokken gerealiseerd met 85 sociale huur- en 72 koopwoningen. Bij het ontwerp voor de nieuwbouw is veel aandacht besteed aan de geschiedenis van de plek.

In totaal staan er vijf woonblokken langs de Tugelaweg die begin 20e eeuw voor voornamelijk Joodse handwerklieden zijn gebouwd. Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring was opdrachtgever voor de bouw van de woonblokken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de joodse bewoners van de Tugelawegblokken gedeporteerd. Zij keerden, op een enkele uitzondering na, niet meer terug. De Handwerkers Vriendenkring werd opgeheven als verboden joodse organisatie. Na WOII kwamen de woningen in eigendom van het gemeentelijk Woningbedrijf, de rechtsvoorganger van Ymere.

Vernieuwing in samenwerking met bewoners en stadsdeel.
De plannen voor de vernieuwing van de Tugelawegblokken zijn in nauwe samenwerking met de bewoners en het stadsdeel tot stand gekomen. Mede op advies van Bureau Monumenten & Archeologie is gekozen voor de sloop en nieuwbouw van twee woonblokken en renovatie van de overige drie woonblokken. Het architectonisch ontwerp voor de nieuwbouw van Architectenbureau M3H past naadloos bij de bestaande woonblokken. De nieuwe woongebouwen zijn ook als blok gebouwd, met een bakstenen gevel en bestaan uit vier verdiepingen met kap en dakkapellen. Beide blokken hebben een fraai ingerichte binnentuin met daaronder parkeerplekken.

Tableau Handwerkers Vriendenkring behouden
In de oorspronkelijke gebouwen zaten vier tegeltableaus met het embleem van de Handwerkers Vriendenkring. Deze zijn behouden gebleven. Ze zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe plek gekregen in de vier entrees van de nieuwbouw. Ook heeft Atelier NL de tegeltableaus gebruikt als basis voor de geglazuurde, gekleurde bakstenen in de buitengevel van de nieuwbouw.

Gemengde wijken
Ymere staat voor gemengde wijken. Daarom zijn in de Tugelawegblokken naast sociale huurwoningen ook koopwoningen gerealiseerd. Van de 85 sociale huurwoningen zijn er ongeveer 75 verhuurd aan bewoners die eerst in het gesloopte woonblok woonden. Zij wilden graag terugkeren in hun buurt. De nieuwe bewoners in de koopwoningen zijn vooral jonge starters uit Amsterdam. De mix van bewoners geeft de Transvaalbuurt een nieuwe dynamiek.

 

https://www.ymere.nl/over-ymere-2/nieuws/nieuwsbericht.html?id=187

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?