BKR: Aantal betalingsproblemen op hypotheek neemt licht af

0

Voor het eerst in 10 jaar tijd daalt het aantal mensen met een betalingsprobleem op de hypotheek. In totaal zijn er nu nog 112.681 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer van oktober 2015.

Trendbreuk
In april van dit jaar meldde BKR nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Dat zijn er nu 112.681. Weliswaar een heel lichte daling, maar ook een trendbreuk. De afgelopen 10 jaar namen de betalingsproblemen op hypotheken alleen maar toe.

Geen juichstemming
Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR, relativeert de cijfers: “Het is mooi om te zien dat er minder mensen in de financiële problemen komen met hun hypotheeklasten. Maar wij durven nog niet te juichen. Voor de mensen die het betreft moeten we de problematiek die schulden met zich meebrengen nu niet gaan bagatelliseren.“

Schuldenproblematiek breder
Bij BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd.

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken, die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand. Er zijn dus nog veel meer en grotere aantallen betalingsachterstanden dan bij BKR worden vastgelegd. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, ’s lands grootste schuldeiser, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en DUO (studieschulden).

Waterbed-principe
BKR wijst er op dat een breder zicht op betalingsachterstanden een grote maatschappelijke waarde heeft. Van den Bosch: “Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen. Het probleem verplaatst zich in dat geval en de totale problematiek neemt toe. Vergelijk het maar met een waterbed.”

Over de BKR Hypotheekbarometer
De BKR Hypotheekbarometer geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen van betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheekcontracten. Er wordt van een betalingsprobleem op de hypotheek gesproken bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract. Deze achterstand wordt hersteld op het moment dat de achterstand volledig is ingelopen.De cijfers betreffen individuele personen. De onderzoekspopulatie betreft alle consumenten die staan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat door BKR wordt beheerd. De BKR Hypotheekbarometer komt twee keer per jaar uit. De volgende editie verschijnt in april 2016.

 

https://www.bkr.nl/nieuws-en-berichten/aantal-betalingsproblemen-op-hypotheek-neemt-licht-af/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?