Cushman & Wakefield: Solide groei in wereldwijde vastgoedbeleggingsmarkt onder aanvoering van de Verenigde Staten

0

Ondanks de grote volatiliteit op de aandelenmarkt, onzekerheid over de ontwikkelingen in China en het Midden-Oosten en de naderende terugkeer van monetaire verkrapping in de Verenigde Staten, was het voor vastgoedbeleggers weer een solide jaar van stijgende volumes en vastgoedwaarden. Dit blijkt uit het nieuwste rapport ´Winning in Growth Cities´ van Cushman & Wakefield.

Uit het rapport blijkt dat de wereldwijde vastgoedbeleggingen het afgelopen jaar, tot aan juni 2015, met 16 procent zijn gestegen naar US$ 942,8 mld., het hoogste volume sinds 2008. Dit is slechts 13 procent onder de piek van voor de crisis. Het rapport laat ook zien dat de markt verre van uniform is. Resultaten variëren in verschillende regio’s en ogenschijnlijk gevestigde kapitaalstromen beginnen te veranderen. Risicotoleranties, die gestaag ruimer zijn geworden gedurende het herstel van de wereldeconomie in de afgelopen twee jaar, zijn weer strenger geworden wegens de grotere onzekerheid in sommige delen van de wereld. Dit heeft geleid tot een sterkere terugkeer naar de meest liquide en toegankelijke markten. Het rapport toont aan dat de top 25 gateway-steden op het gebied van vastgoedbeleggingen hun marktaandeel zagen stijgen van 51 procent naar 53 procent.

De top vijf steden met het hoogste beleggingsvolume is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. New York handhaaft de nummer-één-positie, de metropool zag het marktaandeel verder stijgen en dit vooral door internationaal kapitaal dat zich roerde op de markt. Londen was wederom de tweede grootste beleggingsmarkt, maar stond wel eerste op de lijst van meeste buitenlandse beleggingen terwijl Tokio, Los Angeles en San Francisco de rest van de top 5 afsluiten.

Michiel Boonen, Research Cushman & Wakefield Nederland, zegt over het rapport: “Europa blijft een magneet voor kapitaal uit alle regio’s, maar Noord-Amerika is duidelijk het snelst groeiende continent voor buitenlands kapitaal – dit zie je terug in de dominantie van Amerikaanse steden in het rapport van dit jaar. Veertien van de steden uit de top 25 liggen in de VS, terwijl Duitsland, het een-na-populairste land in aantal, slechts drie steden op de lijst heeft staan. Beleggingen in de Amerikaanse steden groeiden met 32 procent ten opzichte van slechts 7 procent groei voor niet-Amerikaanse steden in de top 25. Ook de Nederlandse beleggingsmarkt laat een solide groei zien met een stijging van het volume met ruim 13 procent op jaarbasis waarmee Amsterdam/Randstad binnenkomt in de top-25 van de lijst.

Jan Willem Bastijn, CEO EMEA Capital Markets, Cushman & Wakefield, voegt toe: “Hoewel de verhoogde wereldwijde onzekerheid beleggers blijft beïnvloeden, is het zakelijke vertrouwen over het algemeen nog steeds hoog. In combinatie met de veranderingen in de vraag die ontstaan door nieuwe manieren van wonen en werken onderstreept dit een fundamenteel solide vooruitzicht voor vastgoed van goede kwaliteit. Onze huidige voorspelling is dat wereldwijde volumes 17 procent gaan stijgen gedurende het jaar tot half 2016. Dat betekent dat er een nieuw record zal worden bereikt van $1,1 miljard exclusief ontwikkelingen. Dit record wordt aangevoerd door groei in Europa en Noord-Amerika.”

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2015/10/solide-groei-in-wereldwijde-vastgoedbeleggingsmarkt/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?