ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen stijgt met 15%

0

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2015 fors hoger uitkomt dan aanvankelijk gedacht. De economen verwachten dit jaar 15 procent meer transacties dan vorig jaar. In juli werd nog uitgegaan van een toename van 10 procent. Voor 2016 handhaaft het Economisch Bureau de voorspelling van 5 procent.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De sterke opleving van de woningmarkt houdt aan. De lage rente en de economische opleving zijn belangrijke redenen om positief te zijn over de woningmarkt. Dankzij de prijsstijging van de huizenprijzen zijn er minder woningbezitters met een potentiële restschuld. Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen alsnog in beweging. Deze inhaalvraag versterkt het herstel op de huizenmarkt.”

Verwachte prijsstijging ongewijzigd
Voor de ontwikkeling van de woningprijzen in 2015 voorspelden de economen van de bank halverwege dit jaar een stijging van 3 procent. Deze raming laat het Economisch Bureau ongewijzigd. De verwachte toename van de woningprijzen geldt voor alle provincies.

Hypotheekvolume neemt toe
Vanwege de hoge aflossingen daalde het hypotheekvolume negen kwartalen achtereen. In het tweede kwartaal volgde voor het eerst weer een lichte stijging (0,1 procent). De hernieuwde stijging heeft onder andere te maken met de toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het totale hypotheekvolume in Nederland zal de komende tijd verder stijgen, zo verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO.

 

ABN AMRO Woningmarktmonitor oktober 2015

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?