TMT geeft impuls aan Amsterdamse binnenstad

0

Bedrijven in de Technologie, Media & Telecommunicatie (TMT) sector worden steeds
bepalender voor de dynamiek in de Nederlandse kantorenmarkt.

De TMT sector is een van de snelst groeiende en meest productieve bedrijfstakken in Nederland en de verwachting is dat deze groei blijft aanhouden. Dit komt onder meer tot uiting in de opname van het aantal kantoormeters die in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is.

Waar voorheen bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening dominant waren, laat CBRE in haar nieuwste rapport zien dat de TMT sector inmiddels goed is voor 20 procent van de totale landelijke opname.

Marc van Tilburg, Director Research and Consulting:
De sector heeft in de laatste vijf jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Bedrijven zijn snel volwassen geworden, wat zijn weerslag heeft op hun voorkeuren als kantoorgebruiker. Waar voorheen vooral sprake was van start-ups in kleinere kantoren op versnipperde locaties, zie je momenteel dat een professionele locatiestrategie een steeds belangrijkere rol voor TMT bedrijven speelt.

Deze gewijzigde locatiestrategie komt het sterkst naar voren in de binnenstad van Amsterdam. TMT bedrijven spelen in op het imago van de stad om internationaal talent aan te trekken. De aantrekkingskracht van de binnenstad heeft een impuls gegeven aan de Amsterdamse kantorenmarkt. Door grote huurtransacties is de leegstand flink gedaald en zijn vooral hoogwaardige kantoren met ruime vloeren schaars. Deze vraagdruk heeft ook een positieve invloed op andere kantoorgebieden in de stad. TMT bedrijven op zoek naar kantoorruimte van meer dan 5.000 m² trekken naar omringende gebieden. Een voorbeeld hiervan is de recente transactie van Booking.com met een opname van 13.500 m² aan de IJ-Oevers.

CBRE verwacht dat de groei van de TMT sector de komende jaren doorzet. Nieuwe start-ups worden gefaciliteerd door initiatieven zoals de StartupDelta, terwijl bestaande bedrijven steeds sneller kunnen groeien door de beschikbaarheid van financiering.

Special report: The Emergence of the TMT sector.

 

http://nieuws.cbre.nl/tmt-geeft-impuls-aan-amsterdamse-binnenstad/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?