Hurks en Van Wijnen vieren de start realisatie eerste fase Zijdebalen, Utrecht

0

Vandaag vieren Hurks, Van Wijnen, de gemeente Utrecht en Bouwinvest samen met hun relaties en toekomstige bewoners de officiële start realisatie van de nieuwe woonwijk Zijdebalen. Een succesvolle samenwerking die zij bekronen met een feestelijke bouwhandeling. In 2014 kochten Hurks en Van Wijnen dit vastgelopen binnenstedelijke project gezamenlijk aan en trokken het vervolgens definitief vlot. Zijdebalen omvat in totaal bijna 500 woningen. De bouw van de eerste fase is inmiddels gestart. Fase 1 bestaat uit twee woonblokken van 235 woningen en twee verdiepte stallingsgarages met 206 parkeerplaatsen. Omdat de verkoop van fase 1 succesvol is verlopen, zal fase 2 versneld worden ontwikkeld.

Wethouder Paulus Jansen, Michiel de Bruine (Bouwinvest) en Theo Rook (namens bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen) gaven vandaag een korte toespraak, waarna de partners op symbolische wijze de Zijlenbalenpoort samen met een toekomstige bewoner oprichtten.Zijdebalen wordt een nieuwe woonwijk op een zogenaamde ‘inbreidingslocatie’ aan de rand van de historische binnenstad van Utrecht. In totaal bestaat het project uit vier stedelijke bouwblokken met een grote diversiteit aan koop- en huurwoningen, waaronder appartementen, luxe penthouses en riante herenhuizen langs de Vecht. Om in de grote woonbehoefte van Utrecht te voorzien, maken ook startersappartementen onderdeel uit van het koop- en huurprogramma. De bouw van de eerste fase is ondertussen gestart en omvat twee woonblokken met 12 luxe herenhuizen, 46 koopappartementen en 177 vrije sector huurappartementen die Bouwinvest Residential Fund heeft gekocht.

Historisch karakter
De architectonische uitwerking van de vier bouwblokken van Zijdebalen sluit aan op de allure van de oude grachtenpanden in het centrum en grijpt terug op het illustere verleden van de locatie. Ooit lag daar lusthof Zijdebalen met zijn beroemde tuinen in Lodewijk de IV-stijl. Een vertaling daarvan keert terug in het hoogwaardige verblijfsklimaat van Zijdebalen met ruimte voor bomen, binnentuinen en een extra stadsgracht. De kwaliteit van deze open ruimte vormt straks een welkome tegenhanger voor de dichtheid van de binnenstedelijke bebouwing van het Utrechtse stadshart.

Versnelde ontwikkeling fase 2
Hurks en Van Wijnen kochten de grond in april 2014 aan van Propertize van SNS REAAL. Zijdebalen is vervolgens vanaf het structuurontwerp opnieuw ontwikkeld, waarmee het project een nieuwe impuls kreeg. Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund nam van de eerste fase 177 appartementen en 142 parkeerplaatsen in portefeuille. De oplevering van fase 1 vindt gefaseerd vanaf eind 2016 plaats. Vanwege de grote belangstelling en voorspoedige verkoop van de eerste twee woonblokken, worden het derde en vierde woonblok van fase 2 nu versneld ontwikkeld door Hurks en Van Wijnen. De eerste koopwoningen, zowel herenhuizen als appartementen zullen naar verwachting in het voorjaar van 2016 in de verkoop gaan.

Samenwerking
Om het project Zijdebalen tot een succes te maken is optimaal gebruik gemaakt van elkaars expertise. Met Hurks en Van Wijnen als initiator, ontwikkelaar, uitvoerder en risicodragende partij, Bouwinvest als afnemer en de gemeente Utrecht als betrokken facilitator, kreeg Zijdebalen een tweede kans. Daarmee werd het een voorbeeld van een succesvolle samenwerking, die de betrokken partijen vandaag, 23 september, graag feestelijk luister bijzetten tijdens de officiële start realisatie van binnenstedelijk Zijdebalen.

 

http://www.hurks.nl/nl/over-ons/nieuws/hurks-en-van-wijnen-vieren-start-realisatie-eerste-fase-zijd/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?