Colliers: Waardestijging door nieuw WWS

0

Per 1 oktober 2015 treedt het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (WWS) in werking. Vanaf dat moment zal 25% van de WOZ waarde meegenomen worden in de WWS-punten berekening, dit heeft invloed op zowel de waarde als de huurprijs van niet-geliberaliseerde huurwoningen. De gevolgen van de veranderde regelgeving zijn in het rapport ‘Effecten nieuw WWS systeem’ door Colliers International in kaart gebracht.

In de Randstad is het effect op de waarde groter dan buiten de Randstad. De gemiddelde waardestijging in de Randstad is circa 1,5%, buiten de Randstad is dit iets lager. Het blijkt echter dat in gemeentes buiten de Randstad de huidige huur gemiddeld 15% lager is dan de maximaal redelijke huur, het effect op de marktwaarde is hier na mutatie gering.

De gewildheid en de locatie van de woning krijgen een grotere invloed op de maximaal redelijke huurprijs van een woning. Een daling van de maximaal redelijke huur zal zich voornamelijk concentreren binnen de voormalige schaarste gebieden en een stijging vindt plaats in gebieden gelegen buiten de voormalige schaarste gebieden maar met een hoge gemiddelde WOZ-waarde van een sociale huurwoning

Het rapport is hier te downloaden.

 

http://www.colliers.com/nl-nl/netherlands/insights/market-news/2015/17-09-2015-waardestijging-door-nieuw-wws

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?