Altera Vastgoed bouwt kantorenportefeuille af

0

Het private vastgoedfonds Altera Vastgoed NV, met een beheerd vermogen van € 1,8 miljard, heeft de focus aangescherpt en belegt in het vervolg nog in de portefeuilles Woningen, Winkels en Bedrijfsruimten. Met instemming van de aandeelhouders is besloten de kantorenportefeuille af te bouwen.

In het algemeen blijken kantoren het meest cyclische beleggingsproduct. In het Nederlandse IPD universum boden kantoren over de afgelopen vijftien jaar, onder uitsluiting van het effect van leverage, een lager gemiddeld portefeuillerendement bij een hogere volatiliteit.

Altera Vastgoed had de kantorenportefeuille, door bewuste verkopen op het hoogtepunt van de markt voorafgaand aan de crisis, in omvang teruggebracht. Onder de voorwaarde dat over voldoende financiële armslag wordt beschikt om juist anti-cyclisch te kunnen handelen, biedt de kantorenmarkt weer goede inkoopmogelijkheden door gebruik te maken van leverage en de lage rente. Dat past niet in het businessmodel van Altera als strikt core fonds, zonder leverage, in combinatie met de resterende schaal van de kantorenportefeuille. Sinds het begin van de crisis is de voorkeur van Nederlandse pensioenfondsen voor beleggen in Nederlandse kantoren sterk afgenomen. Vooral buitenlandse beleggers zijn wel actief.

De afbouw van de kantorenportefeuille zal worden begeleid door een collegiaal samenwerkingsverband tussen DTZ Zadelhoff en BNP Paribas Real Estate. Het betreft een portefeuille van 21 overwegend in de Randstad gelegen kantoorgebouwen, die onlangs nog een Greenstar label van GRESB verwierf. Voor enkele objecten worden de mogelijkheden van transformatie onderzocht.

 

http://www.alteravastgoed.nl/nieuws/1313/altera-vastgoed-bouwt-kantorenportefeuille-af.html

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?