Cultureel erfgoed De Wageningse Berg blijft behouden

0

Eerste stap in bestemmingsplanprocedure Future Center Wageningen.

De gemeente Wageningen werkt mee aan de komst van het Future Center Wageningen (FCW) in het voormalige stadion van FC Wageningen en de nabijgelegen watertoren. Vanaf 17 september ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage dat uiteindelijk de realisatie mogelijk moet maken. Iedereen kan een zienswijze indienen tot en met 28 oktober. Het Future Center Wageningen wordt een kennis-, innovatie-, informatie- en trainingscentrum op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. Een groep betrokken Wageningers nam het initiatief voor het plan. Verantwoordelijk wethouder Han ter Maat: “We willen onder meer een mooie en duidelijke entree van Wageningen vanaf de oostzijde. Dat maakt Wageningen aantrekkelijker, zeker nu met het plan ook het cultureel erfgoed De Wageningse Berg behouden blijft”.

“Het stadion waar voetbalclub FC Wageningen ooit speelde, ligt er al ruim twintig jaar jaren verlaten bij. Iedereen kan zien – zeker als de bladeren van de bomen zijn gevallen – dat het ieder jaar verder aftakelt. Het oude stadion ligt op een mooie en qua natuur waardevolle plek. Dus als er een ontwikkeling zou komen, moet die heel goed passen in de omgeving en bij onze stad. De invulling met dit Future Center vindt het college passend op deze bijzondere plek”, vervolgt wethouder Han ter Maat.

De Stichting Future Center Wageningen is initiator van de ontwikkeling van het plan en de stichting werkt daarvoor nauw samen met BOEI, specialist in herbestemmen van cultureel erfgoed. In het stadion is ook ruimte voor evenementen en recreatieve functies. De watertoren is industrieel erfgoed en blijft behouden. Hierin komt een vergaderruimte. De ondergrondse reinwaterkelders bij de watertoren houden de huidige functie met de bestemming ‘Bedrijf-Nutsbedrijf’. Centraal bij de ontwikkeling van Future Center staat de historie van het stadion en het behoud van de sfeer ervan.

Parkeren
Het parkeren bij Future Center lost de gemeente Wageningen op twee verschillende plekken op. Op het terrein zelf komt een parkeerterrein dat alleen ruimte biedt aan ‘schone voertuigen’. De controle daarop wordt letterlijk aan de poort geregeld met een aanmeldsysteem op kenteken. Het college maakte hiervoor de keuze vanwege de natuurwaarden in het aangrenzende gebied. Andere automobilisten parkeren hun voertuig in de omliggende straten. Uit steekproeven blijkt dat er voldoende ruimte vrij is aan de Generaal Foulkesweg en de Scheidingslaan. De gemeente Wageningen houdt dit najaar zelf ook een parkeeronderzoek om de steekproeven te toetsen. Tijdens een evenement moeten de organisatoren een mobiliteitsplan ter goedkeuring voorleggen.

 

http://www.boei.nl/nieuws/cultureel-erfgoed-de-wageningse-berg-blijft-behouden

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?