Centrum Waddinxveen ontvangt als eerste retailontwikkeling een 4 sterren BREEAM-NL oplevercertificaat

0

Vandaag kreeg a.s.r. vastgoed ontwikkeling een BREEAM NL 4 sterren oplevercertificaat voor Centrum Waddinxveen uitgereikt uit handen van Esther Ruijgvoorn, BREEAM NL Assessor van MAT25. Centrum Waddinxveen is hiermee de eerste retailontwikkeling die voor het oplevercertificaat de score ‘Excellent’ heeft weten te behalen. Bouwcombinatie Hurks-Slokker, WKO-exploitant Unica en eigenaar Altera Vastgoed namen eveneens het certificaat in ontvangst.

Waddinxveen was ook het eerste winkelcentrum dat het BREEAM-NL ontwerpcertificaat Very Good (3***) van de Dutch Green Building Council kreeg uitgereikt. De belangrijkste pijlers voor de hoge bouwkwaliteit zijn de goede isolatie en kierdichting, in combinatie met duurzame bouwmaterialen en duurzame energieopwekking op locatie: een systeem van warmte-/koude opslag (WKO). Hierop zijn de winkels, woningen en Cultuurhuys de Kroon aangesloten. Daarnaast is de ligging ook een belangrijke duurzaamheidsfactor. Het centrum is goed bereikbaar voor voetgangers en fietsers en de bus en trein liggen om de hoek. Ten slotte heeft het retailproject een goede mix van wonen, werken, winkelen en parkeren.

Excellent´ score
Tijdens de bouw is het plan nog verder verbeterd waardoor een BREEAM-NL Excellent (4 sterren) oplevercertificaat is behaald (op basis BRL 2011). Zo zijn er voor fietsers in de openbare ruimte fietsnietjes geplaatst en fietsrekken bij de entree op het Dreefplein. Mocht men toch met de auto komen winkelen is er voor de automobilist direct onder het project een parkeergarage aangelegd, voorzien van LED verlichting. In de huurcontracten is opgenomen dat huurders verplicht energiezuinige verlichting moet aanbrengen conform de eisen van BREEAM 4****. Ook de toiletten moeten contractueel voldoen aan BREEAM 4****.

Verder is er tijdens de bouw rekening gehouden met de flora en fauna. Er is extra geïnvesteerd in het anders inrichten van de bouwplaats. Zo is bijvoorbeeld de bouwweg verplaatst om rekening te houden met de aanwezige vogels in de bomen aan de kanaaldijk.

Ook was er vorig jaar speciale aandacht voor duurzaamheid tijdens de Dag van de Bouw. Speciaal voor kinderen van 9 t/m 12 jaar organiseerde ontwikkelaar a.s.r. in samenwerking met bouwcombinatie Hurks-Slokker en DGBC een duurzaamheidsles en speurtocht. Na een interactieve les over duurzaamheid, konden kinderen ontdekken hoe duurzaam het nieuwe centrum van Waddinxveen is door tijdens de speurtocht over de bouwplaats vragen te beantwoorden die te maken hebben met duurzaamheid, zoals de WKO en afvalscheiding bij de bouw.

Winkelcentrum Gouweplein genomineerd voor NRW Jaarprijs 2015
Het Winkelcentrum Gouweplein bestaat in totaal uit meer dan 19.000 m² retail. Altera Vastgoed is de belegger van het winkelcentrum. Naast de winkels omvat het programma een parkeergarage voor 1.200 auto’s, 260 woningen en een sociaal cultureel centrum Cultuurhuys de Kroon. Hierin zijn gevestigd Bibliotheek de Groene Venen, kunst- en cultuurorganisatie Vonk, Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen en een theaterzaal. Een belangrijk deel van de woningen is aangekocht door Woonpartners Midden-Holland. Centrum Waddinxveen is een gezamenlijk ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten, 01-10 Architecten, rphs+, Dittmar Architecten en Rijnboutt.

 

http://www.asrvastgoedontwikkeling.nl/nieuws/persberichten/2015/09/centrum-waddinxveen-ontvangt-als-eerste-retailontwikkeling-een-4-sterren-breeam-nl-oplevercertificaat/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?