CBS: Laagste aantal faillissementen in bijna 7 jaar

0

In augustus 2015 zijn er, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 113 faillissementen minder uitgesproken dan in juli, meldt CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen bereikt daarmee het laagste niveau sinds oktober 2008. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt aan.

Dalende trend
Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom gekeken naar de voor zittingsdagen gecorrigeerde reeks. Augustus had evenveel zittingsdagen (4) als juli.

In augustus 2015 lag het zittingsdaggecorrigeerde aantal op het laagste niveau sinds oktober 2008. Het aantal faillissementen piekte in mei 2013, daarna is er sprake van een dalende trend.

Meeste faillissementen in handel
Er zijn 308 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in augustus 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste 8 maanden van 2015 uit op 3.643. Dat is ruim 20 procent minder dan in dezelfde periode van 2014.

Vrijwel in alle bedrijfstakken nam het aantal faillissementen af. De meeste faillissementen in augustus zijn uitgesproken in de handel, namelijk 76. Dat is bijna 28 procent minder dan in juli. Het aantal faillissementen bij de financiële instellingen kwam uit op 46. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca (18).

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/archief/2015/2015-09-08-m07.htm

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?