CBS: Omzet hotels stijgt al twee jaar op rij

0

Hotels hebben in het tweede kwartaal van 2015 5,3 procent meer omzet geboekt dan in die periode een jaar eerder. Al acht kwartalen op rij is er een stijgende lijn zichtbaar in de branche. De omzet nam afgelopen kwartaal mede toe door een stijging van het aantal overnachtingen. Dat meldt CBS.

In het eerste halfjaar steeg de omzet van hotels met vijf procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014. De hotelsector is door de crisis minder hard getroffen dan andere horecabranches. Hotels moesten alleen in 2009 omzet inleveren, een jaar later ging de omzet weer omhoog. In 2014 werd voor het eerst het omzetniveau van 2008 overtroffen en was de branche qua omzet hersteld.

Meer overnachtingen in 2015
De omzet is vooral toegenomen door een stijging van het aantal overnachtingen. In de eerste vijf maanden van dit jaar nam het aantal overnachtingen met ruim 5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Vooral buitenlandse toeristen sliepen vaker in hotels: het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen steeg met 6,3 procent. Bij Nederlandse toeristen was dat 3,7 procent.

Ook zakelijke gasten overnachtten in de eerste vijf maanden van dit jaar meer in hotels dan in dezelfde periode in 2014. Gemiddeld waren van januari tot en met mei ruim vier op de tien kamers in hotels bezet: 41,6 procent. Een jaar eerder was de bezettingsgraad met 39,8 procent net iets lager.

Vooral meer kleine accommodaties erbij
Ondanks moeilijke economische tijden is het aantal hotels de afgelopen zeven jaar met ruim 36 procent toegenomen. De meeste nieuwe hotels zijn kleine bedrijven, zoals bed & breakfasts met maar 1 persoon op de loonlijst. Aan het begin van het derde kwartaal waren er 4 000 hotelvestigingen. Particuliere verhuurders zijn daar niet bij inbegrepen. Een jaar eerder waren er 3 900 vestigingen.

In Zeeland staan met 6 vestigingen per 10 000 inwoners relatief de meeste hotels. Flevoland heeft 1 hotel op 10 000 inwoners.Absoluut gezien steeg het aantal hotelvestigingen sinds 2008 het snelst in Noord-Holland. Die provincie had dit jaar 1 055 hotelvestigingen. Dat zijn er 345 meer dan in 2008.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/handel-horeca/publicaties/artikelen/archief/2015/omzet-hotels-stijgt-al-twee-jaar-op-rij.htm

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?