CBS: Conjunctuurbeeld verbetert verder

0

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok is in augustus 2015 een fractie beter dan in juli, maakt CBS bekend. In augustus presteren bijna alle indicatoren in de Conjunctuurklok beter dan hun langjarige trend.
De Conjunctuurklok van CBS is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Producenten en consumenten positief
Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie veranderde nauwelijks in augustus. Hun stemming blijft positief. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.
Het vertrouwen van consumenten verbeterde iets. Dit komt doordat consumenten positiever oordelen over het economisch klimaat. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Investeringen, consumptie huishoudens en export goederen groeien
De investeringen zijn in juni fors gegroeid. Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was ruim 22 procent groter dan in juni 2014. Deze stijging is vooral te danken aan hogere investeringen in woningen. Verder is ook meer geïnvesteerd in infrastructuur, machines, vracht- en bestelauto’s.

Consumenten hebben in juni 2,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in juni 2014. De uitgaven aan duurzame goederen groeiden het sterkst. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dit gaat samen met de opleving van de woningmarkt. Ook besteedden consumenten in juni meer aan personenauto’s.

De export van goederen groeide in juni licht. Het volume van de export van goederen was 1,7 procent groter dan in juni 2014. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In juni groeide vooral de export van transportmiddelen en aardolieproducten.

Industrie produceert 4 maanden op rij meer dan vorig jaar
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de vierde maand op rij dat de industrie meer produceerde dan in dezelfde periode van vorig jaar. De productie van de industrie wordt nog steeds negatief beïnvloed door de het wegvallen van productiecapaciteit in de tabaksindustrie. Zonder die weggevallen capaciteit zou de productiegroei van de industrie nog groter geweest zijn.

Dalende trend faillissementen
In juli 2015 zijn er, voor zittingsdag gecorrigeerd, ongeveer evenveel faillissementen uitgesproken als in juni. Het aantal faillissementen staat op het laagste niveau sinds januari 2009. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt aan.

Minder werklozen, arbeidsmarkt herstelt verder
In juli waren er opnieuw minder mensen werkloos. Het aantal werklozen daalde de afgelopen 3 maanden met 22 duizend. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 6,8.

Het aantal banen is in het tweede kwartaal met 19 duizend gestegen ten opzichte van een kwartaal ervoor. Verder steeg het aantal openstaande vacatures in Nederland met 6 duizend.

Het totale aantal uitzenduren neemt al sinds begin 2013 toe. De toename in het tweede kwartaal was de grootste in bijna 5 jaar. Zowel het aantal langlopende uitzendcontracten in de vorm van detachering of payrolling als het aantal kortdurende contracten is weer toegenomen.

Economie groeit door, ondanks krimp aardgasproductie
Uit de eerste berekening op 14 augustus bleek dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2015 voor de vijfde keer achtereen is gegroeid. De groei kwam uit op 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De economie is nagenoeg terug op het niveau van voor de crisis die in de tweede helft van 2008 uitbrak.

De sterk gedaalde aardgaswinning drukte het groeicijfer in het tweede kwartaal. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie 1,6 procent groter.

Woensdag 23 september 2015 komt het CBS met de tweede berekening van de economische groei en het aantal banen in het tweede kwartaal van 2015.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/beeld/2015-08-31-bk.htm

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?