Cushman & Wakefield voorspelt 15% groei in winkelvastgoedbeleggingen in 2015

0

Het winkelvastgoedbeleggingsvolume in EMEA is over het vierde kwartaal van 2014 uitgekomen op € 15,4 miljard, dit is bijna gelijk aan het niveau over het vierde kwartaal in 2013 (€ 15,3 miljard). Het totale winkelvastgoedbeleggingsvolume in EMEA over 2014 bereikte met € 49,2 miljard over 2014 het hoogste niveau sinds 2007. Dit blijkt uit het vandaag op de MIPIM gepresenteerde rapport ´International Investment Atlas´ van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield stelt dat het ontbreken van kwalitatief hoogwaardig product in alle sectoren van de commercieel vastgoedmarkt een rem is geweest op het totale beleggingsvolume over 2014. Bij gebrek aan topproduct domineerde de kantorenmarkt het totale beleggingsvolume met een marktaandeel van 44 procent terwijl winkelvastgoed een marktaandeel van 20 procent had. Het marktaandeel van ´overige vastgoedsectoren´ steeg naar 25 procent. Deze groei werd vooral gerealiseerd met beleggingen in hotels & leisure, studentenwoningen, zorg en gebouwen met een gemixte functie. Voor 2015 verwacht Cushman & Wakefield een stijging van het winkelvastgoed-beleggingsvolume met circa 15 procent als gevolg van stijgende prijzen van primair vastgoed en een toename in de vraag naar secundair product.

De winkelbeleggingsmarkt in Zuid-Europa presteerde goed met een stijging van het volume in Spanje met 117 procent naar €2,6 miljard, het hoogste niveau sinds zes jaar. In Italië en Portugal steeg het volume met respectievelijk 65 procent en 98 procent. De snelste stijgers waren Ierland (714%), Tsjechië (407%), Oostenrijk (328%) en Nederland (207%). Ondanks de ontwikkelingen in de Oekraïne, die een aantal markten uit balans heeft gebracht, sloot Centraal en Oost-Europa het jaar sterk af met stijgende winkelbeleggingsvolumes in Hongarije, Slovakije, Roemenië en Bulgarije.

Michiel Boonen, Senior Researcher Cushman & Wakefield: “Ook op de Nederlandse vastgoedmarkt speelt het gebrek aan top beleggingsproduct. De forse stijging van het totale beleggingsvolume in 2014 naar € 9,8 miljard is ook in Nederland vooral gerealiseerd met portfolio transacties. Anders dan in 2009 en 2010, waren er in 2014 slechts enkele transacties van grootschalig primair winkelvastgoed. De weinige transacties van primair winkelvastgoed in Nederland vonden plaats binnen de fijnmazige structuur van Nederlandse binnensteden. Daarbij was Amsterdam duidelijk favoriet, met transacties op de Kalverstraat, Leidsestraat en P.C. Hooftstraat.”

Cushman & Wakefield stelt in het rapport dat het aanbod van beleggingsproduct toeneemt maar dat ook in 2015 het tekort aan kwalitatief hoogwaardig vastgoed een rem blijft houden op de beleggingsactiviteit. De vastgoedadviseur verwacht een verbetering van de aanvangsrendementen, onder meer gedreven door het kwantitatieve verruimingsprogramma van de ECB. Daarnaast zorgt een verbetering van het consumentenvertrouwen binnen Europa en ook binnen Nederland, tot meer optimisme in de markt. Vooral de lage olieprijzen en de deflatie die binnen sommige Europese markten waargenomen is, zorgen ervoor dat consumenten relatief meer te besteden hebben in de retailmarkt dan in voorgaande jaren.

 

http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/news/2015/03/cw-voorspelt-15-groei/

Share.

Leave A Reply