Wooncoöperatie in oprichting in Den Haag

0

Als je met elkaar een moestuin kunt beheren, dan kun je samen misschien ook wel een hele straat beheren. Met die gedachte vroegen de initiatiefnemers van een succesvolle moestuin in de Roggeveenstraat in Den Haag aan woningcorporatie Haag Wonen of zij de woningen in de straat in eigen beheer kunnen nemen. Dit heeft geleid tot de Wooncoöperatie Roggeveenstraat in oprichting.

Oorspronkelijk wilde Haag Wonen een deel van de woningen in de Roggeveenstraat slopen. De bewoners in de straat zien echter nog voldoende mogelijkheden tot behoud van de woningen. Mede dankzij de moestuin in de straat is er een hechte band tussen de bewoners ontstaan. Die willen de bewoners graag behouden door hun woningen in eigen beheer te nemen.

Huurders en kopers
De Wooncoöperatie i.o onderzoekt nu samen met Haag Wonen en de gemeente Den Haag of het project haalbaar is. In de Roggeveenstraat wonen zowel mensen die hun woning hebben gekocht, als huurders die nog willen kopen en huurders die willen blijven huren. Nog nergens anders in Nederland bestaat een Wooncoöperatie in deze vorm.
De komende maanden onderzoekt de Wooncoöperatie Roggeveenstraat i.o. onder meer welke eisen de landelijke overheid en gemeente stellen en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Om er voor te zorgen dat de kans van slagen zo groot mogelijk is, is ook hierover overleg met de gemeente en Haag Wonen.

Voortgang
Omdat het niet zeker is of de plannen haalbaar zijn, heeft Haag Wonen de initiatiefnemers van de Wooncoöperatie i.o. laten weten dat ook de sloopvoorbereiding ondertussen doorgaat. De voortgang van het onderzoek is voor alle bewoners te volgen in het regelmatig verschijnende Bulletin Roggeveenstraat, een gezamenlijke uitgave van de Wooncoöperatie i.o., de gemeente Den Haag en Haag Wonen.

 

http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/bewonersparticipatie-en-zelfbeheer/wooncooperatie-in-oprichting-in-den-haag.xml

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?