Ballast Nedam plaatst 61 iQwoningen in Oegstgeest

0

Woningstichting Buitenlust in Oegstgeest heeft Ballast Nedam en architect VanWilsumVanLoon de sloop van 70 woningen en de nieuwbouw van 61 iQwoningen® in de wijk Buitenlust gegund.
De uitvraag richtte zich specifiek op conceptwoningen voor een sloop – nieuwbouwproject.

Ballast Nedam en VanWilsumVanLoon werden geselecteerd op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Van doorslaggevende betekenis waren het ontwerp, de vertaling van duurzaamheidsaspecten in bouwkundige oplossingen en de hoge kwaliteit van de iQwoning® door de industriële productie.

Woningstichting Buitenlust ‘vernieuwt’ alle 211 huurwoningen in de wijk in de periode van 2011 tot 2016. Om bij deze omvangrijke herstructurering het karakter van deze bijzondere wijk te behouden, wordt het merendeel van de woningen gerenoveerd. De 70 woningen die worden gesloopt behoren tot de oudste woningen van Woningstichting Buitenlust en de bouwtechnische staat van deze woningen is slecht. Verder is in de loop der tijd ook de architectuur van deze woningen onomkeerbaar aangetast.
Vervanging van deze woningen maakt het mogelijk om de entree naar de wijk stedenbouwkundig te verbeteren en met een passende architectuur de authentieke uitstraling van de wijk te herstellen. Om de duur en impact van overlast voor de wijk te beperken en een hoge kwaliteit te bereiken, heeft Woningstichting Buitenlust gekozen voor conceptueel bouwen. De gemeentelijke procedures betreffende de sloop/nieuwbouw van de woningen zijn gestart en lopen op schema.

De hoofdvraag is geweest om de woningstichting voor deze vervangende nieuwbouw compleet te ontzorgen, door sloop, ontwerp en realisatie in één hand te houden en turnkey afname te bieden. In de aanbesteding zat de uitdaging om het eigen concept maximaal te benutten, waarbij naast de inschrijfsom ook de kwaliteit in stedenbouw, de woonkwaliteit en de projectaanpak werden gewogen. In overleg met Adviesbureau Alphaplan, dat namens Woningbouwstichting Buitenlust optreedt, zijn de plannen verder uitgewerkt. De sloop van de 70 woningen en de realisatie en oplevering van de 61 iQwoningen® zijn gepland in 2015. Die snelle realisatie is mogelijk door de korte bouwtijd van de iQwoning®: per dag worden er twee woningen geplaatst, die zes weken later helemaal zijn afgewerkt. De industriële productie vermindert ook de vervoersbewegingen van mensen en materialen van en naar de bouwplaats met 30 tot 40 procent.

De wijk Buitenlust aan de oostzijde van Oegstgeest behoort tot een van de oudere uitbreidingswijken van het dorp en is vanaf de jaren dertig ontwikkeld voor het tramwegpersoneel van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramwegmaatschappij (NZHTM). De laatste woningen zijn in 1954 opgeleverd. Sindsdien heeft de wijk zich ontwikkeld als een hechte en gezellige wijk met betrokken bewoners.

De iQwoning® is een innovatief woonconcept van Ballast Nedam, ontwikkeld vanuit de behoefte van de klant waarbij de bewoner centraal staat. Het is een woning met de eigenschappen en het uiterlijk van een traditioneel gebouwde woning. De woning wordt voor 85 procent in de fabriek vervaardigd en dat levert aantrekkelijke voordelen op: constante hoge kwaliteit, geen verspilling, een zeer korte bouwtijd, minimale overlast voor de omgeving en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De iQwoning® voldoet ruimschoots aan de nieuwe EPC-norm en leent zich ook voor heel kleinschalige (her)ontwikkeling. Meer informatie over de iQwoning® vindt u op www.iqwoning.nl.

 

http://www.ballast-nedam.nl/content/files/2015.002.pdf

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?