RAI-gebouw aangewezen als rijksmonument

0

De halfronde Europahal van Amsterdam RAI (en bijhorende reclametoren ‘het Signaal’) hebben officieel de status van Rijksmonument verkregen. De Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het ontwerp van architect Alexander Bodon aangeduid als ‘kenmerkend voorbeeld van de vernieuwing in de wederopbouwperiode’. De in 1961 geopende Europahal is het eerste gebouw van het huidige RAI-complex aan het Europaplein, dat onder regie van architect Mels Crouwel met het Elicium (2009) en Amtrium (opening voorjaar 2015) nog steeds in ontwikkeling is.

Magnum opus
De Europahal is als onderdeel van de RAI van bijzondere architectuurhistorische waarde in het oeuvre van de landelijk gerenommeerde architect Alexander Bodon, die fungeerde als huisarchitect van de RAI. De Europahal vormt het functionele en architectonische zwaartepunt van Bodon’s magnum opus. Bijzonder is dat het grootste deel van de later toegevoegde bouwdelen van de hand van, dan wel ontworpen zijn, in samenwerking met Bodon. Het Signaal, ontworpen door Dick Elffers, torent boven de hallen uit en vormt zo een belangrijke landmark naast de Europahal.

De Europahal heeft jarenlang toneel geboden voor de meest uiteenlopende beurzen en evenementen. De overspanning, bestaande uit dunne stalen boogspanten, meet 67,5 meter en is 195 meter lang. Sinds de opening in 1961 is het RAI-complex door een kleine 100 miljoen mensen bezocht. Desondanks is, zo vermeldt het aanwijzingsbesluit, ‘het esthetisch hoogwaardige ontwerp van de functionalistisch vormgegeven Europahal in de hoofdvorm grotendeels gaaf bewaard gebleven’.

Waardering
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft veel lof voor het hoogwaardige ontwerp en de cultuurhistorische waarde van het gebouw, waarin het (economische) vooruitgangsoptimisme in de wederopbouwperiode wordt weerspiegeld. “De Europahal is architectonisch van belang vanwege zijn esthetische kwaliteiten die met name zijn gelegen in de grote schaal van de ruimte en helderheid, lichtheid en transparantie van de constructie”, aldus Marije de Heer Kloots van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Toonaangevend convention centre
Voor Amsterdam RAI is de monumentale status een bekroning op consequent opdrachtgeverschap. Algemeen directeur Hans Bakker hierover: “Met Alexander Bodon en zijn opvolger Mels Crouwel hebben wij door de decennia heen geïnvesteerd in het creëren van een hoogwaardige omgeving voor onze evenementen. Dat het architectonische aspect daarin nu erkend wordt, stemt ons buitengewoon trots. Met het Elicium en Amtrium blijven we in stijl vernieuwen en de RAI positioneren als toonaangevend convention centre in Europa”.

Over Amsterdam RAI
Het samenbrengen van mensen, zowel fysiek als virtueel, verlegt grenzen, het inspireert! Amsterdam RAI zet zich daarom al sinds 1893 in om verschillende werelden, mensen en markten bij elkaar te brengen. In binnen- en buitenland. Amsterdam RAI is een internationale beurs- en congresorganisatie. Zij organiseert evenementen in binnen- en buitenland en exploiteert het Amsterdam RAI Convention Centre in Amsterdam. De RAI verwelkomt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers tijdens circa 500 evenementen, waaronder beurzen, congressen, corporate events en andere evenementen. Daarnaast levert de organisatie evenementgerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers.

 

http://www.rai.nl/nl/amsterdam-rai/nieuws-pers/nieuws/Pages/RAI-gebouw-aangewezen-als-rijksmonument.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?