cepezed ontwerpt nieuwe YES!Delft

0

cepezed maakt het ontwerp voor het nieuwe YES!Delft op Science Park Technopolis. Het nieuwe pand verrijst direct naast de al bestaande vestiging van het bedrijfsverzamelgebouw voor jonge, innovatieve high tech ondernemingen. Een samenwerkingsverband van aannemer Cordeel Nederland, ontwikkelaar cepezedprojects en architectenbureau cepezed verwierf de Design & Build opdracht voor de uitbreiding van het bestaande YES!Delft gebouw. Dezelfde combinatie realiseerde eerder al het nieuwe hoofdkantoor van technologieconcern 3M, dat op een nabijgelegen zichtkavel langs de A13 juist dit najaar in gebruik is genomen.

Het nieuwe YES!Delft meet zo’n 5.500 m2 met een programma van laboratoria, kantoren en een beperkt aantal gedeelde voorzieningen zoals pantry’s en vergaderruimten. Op de begane grond wordt het gebouw gekoppeld met het bestaande YES!Delft, waar zich extra gedeelde voorzieningen als het restaurant bevinden. Het schetsontwerp kenmerkt zich door een strak vormgegeven, rechthoekig en horizontaal geleed volume met aan de entreezijde twee grote, ten opzichte van elkaar verschoven vides waarachter zich de trappartijen bevinden, die direct grenzen aan de gemeenschappelijke functies. De vides doorbreken de zuiver functionele stapeling van bouwlagen en zorgen voor lucht, ruimtelijke variatie en ruimtelijke beleving. De transparante gevels ervan brengen bovendien veel licht het gebouw en de gangzones binnen en zorgen voor zowel beter uitzicht als betere oriëntatiemogelijkheden. Doordat de gevels ervan wat terug liggen, verlenen zij het gebouwaanzicht daarnaast een interessante tekening, accentuering en verbijzondering. Op de begane grond fungeert de terugliggende videgevel als goed zichtbare entreezone, terwijl onderin de bovenste vide een kleine loggia is voorzien. Het vloeroppervlak van de vides is gemeenschappelijk te gebruiken voor informele ontmoeting, maar is grenzend aan het gebouwhart met gedeelde functies ook te gebruiken als bufferzone om piekbelastingen voor bijvoorbeeld de vergaderzaal op te vangen. De ruimten rondom de trappen en pantry’s fungeren als levendige plekken voor interactie, informeel overleg en ongeplande samenkomst.

Voor de kantoren en laboratoria is ingezet op een grote mate van flexibiliteit en integraliteit; zij liggen aan weerszijden van een centrale gangzone, zijn gemakkelijk in elkaar om te vormen en de hoofdtrajecten van de installaties zijn geïntegreerd in het vloersysteem, wat aanzienlijk scheelt in benodigde hoogte en daarmee in kosten en bijkomende voorzieningen als een brandweerlift of tussenbordessen van de trappen.

 

http://www.cepezed.nl/en/messages/268-cepezed-ontwerpt-nieuwe-yes-delft

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?